Zašto vakcinacija u Srbiji stagnira? VIDEO

I dok je Beograd na dobrom putu ka kolektivnom imunitetu, na teritorijičitave Srbije vakcinacija poslednjih meseci znatno je usporena.

Izvor: B92, Prva TV

Utorak, 20.07.2021.

19:43

Zašto vakcinacija u Srbiji stagnira? VIDEO
Foto: EPA/Marko Ðokoviæ

Obe doze još nije primila ni polovina stanovništva, a najveći skeptici i dalje sumladi između 18 i 30 godina.

Na beogradskom sajmu ispred hale 11 poražavajuća slika.

Tek nekolicina, mahom starijih ljudi, došlo je da primi vakcinu.

Put do kolektivnog imuniteta koče mahom mlađi građani.

Procenat vakcinacije stanovništva ljudi između 18 i 30 godina stoji na zabrinjavajućih 17 odsto, a inicijative koje su do sada sprovedene nisu dale željeni efekat.

Čak 60 odsto mladih protiv je obavezne vakcinacije, pokazuju istraživanja KOMS-a, pa bi takav pristup doveo do kontra efekta, kažu iz te organizacije. Zabrana ulaska u kafiće, klubove i na festivale dovela bi do povećanog interesovanja za vakcine, ali ne u dovoljnoj meri.

Informisanje putem društvenih mreža dovelo je do toga da antivakserskoj propagandi najviše budu izloženi upravo mladi. Ključ ka kolektivnom imunetetu jeste direktna i prostim rečima objašnjena sva korist koja vakcinacija pruža.

U kampanji treba da učestvujemo svi zajedno. Iz krovne organizacije mladih apeluju na sve školske i vanškolske organizacije da sa mladima o vakcinaciji razgovaraju, ali da i njihovi vršnjaci pokušaju da na sebi daju pozitivan primer.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: