"Očekujemo nazadovanje u odnosima sa Rusijom"

Brisel -- Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, predstavio je danas dokumet o stanju odnosa EU i Rusije koji uključuje i predloge o daljem uređenju tih odnosa.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL
EPA-EFE/ARIS OIKONOMOU / POOL

Pročitajte još:


Borelj upozorava: Sledeći put ćemo odgovoriti na ruske provokacije

Borelj priznao: EU nije sposobna da ih zaustavi

U Briselu ocenjuju da su odnosi Unije sa njenim najvećim susedom na "najnižem nivou", a kao put napred predlažu politiku "odbijanja, sputavanja i saradnje".

"U trenutnim okolnostima verujemo da je ostvarenje obnovljenog partnerstva i punog potencijala u odnosima sa Rusijom samo daleka perspektiva. Treba biti realana i pripremiti se za dalje nazadovaje u odnosima, što je i najverovatniji scenario", kaže šef diplomatije EU, Žosep Borelj.

U Briselu naglašavaju da je odnos EU i Rusije poslednjih godina zapao u "spiralno nazadovanje" i to zbog, kako se navodi, "namernih političkih izbora ruskih vlasti".

Evropska komisija i šef diplomatije EU predlažu "put napred" koji će se zasnivati na "zajedničkom razumevanju ruskih ciljeva" i pristupu pragamatričnosti.

Budući odnosi EU sa Rusijom trebalo bi da se zasnivaju na principima odbijanja, sputavanja i saradnje.

"Moramo odbiti pokušanue kršenja ljudskih prava i međunarodnog prava od starne Rusije, kako u zemljma članicama i tako i među našim susedima, i garantovati demokratske vrednosti", navodi Borelj.

Kada je reč o sputavanju, u Briselu napominju važnost zadržavanja Rusije da podrije EU interese i širi dezinformacije. Ukazuje se na važnost razvoja sajber bezbednosti, odbrambenih mogućnosti i novih tehnologija u EU, rada na energetskoj nezavisnost od Rusije, ali i jačanje evropske podrške istočnim partnerima u izgradnjii njihove otpornosti prema ruskom uticaju.

"Važno je i da se angažujemo sa Rusijom na izazovima kao što su borba protiv pandemije Kovid-19, klimatske promene, ekonomska pitanja, jačanje međuljudskih kontakata, dalja vizna liberalizacija i saradnja sa ruskim NGO sektorom. Tu je i saradnja EU i Rusije na spoljnoplitičkom polju na regionalnim i globalnim pitanjima", zaključio je Borelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu