Tribunal za Lukašenka?

Grupa Evropske narodne partije pozvala je na uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

Izvor: B92

Utorak, 08.06.2021.

14:20

Tribunal za Lukašenka?
Foto: EPA-EFE/VASILY FEDOSENKO

EPP, kao najača grupacija u Evropskom parlamentu, je povodom današnje debate o Belorusiji u Evropskom parlementu, podržala predlog beloruske opozicione liderke Svetlane Tihanovskaje, za održavanjem međunarodnog samita o krizi u Belorusiji.

"Takav samit trebalo bi da se održi bez odlaganja pod vođstvom EU. Kao EPP grupa, već smo pokušali da organizujemo misiju posredovanja na visokom nivou u zemlji kako bismo istražili sve moguće načine za zaustavljanje nasilja, oslobodili političke zatvorenike i pomogli u stvaranju uslova za politički dijalog u zemlji. Nažalost, inicijativa je blokirana", kaže potpredsednica EPP, Sandra Kalniete.

Kalniete je naglasila potrebu za daljim jačanjem odgovora EU na "zločine koje je počinio Lukašenkov režim u Minsku".

"Pozivamo na uspostavljanje međunarodnog suda za krivično gonjenje Aleksandra Lukašenka i njegovih poslušnika koji su ratovali protiv Belorusa. Pozivamo na suspenziju beloruskih reprezentacija sa evropskih i svetskih prvenstava, kao i sa olimpijskih igara. Pozivamo na proširenje trenutnih sankcija EU na sve one koji su povezani sa državnom represijom, uključujući one koji je podržavaju i pružaju režimu ekonomsku podršku i pomoć", navodi se u saopštenju EPP.

EPP navodi da je u beloruskim zatvorima više od 400 političkih zatvorenika i poziva na njihovo hitno oslobađanje.
Ilustracija: Depositphotos/ albasu
Sa druge strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je tokom sastanka sa potpredsednikom vlade Jurijem Nazarovim i šefom Državne uprave za vojnu industriju (SAMI) Dmitrijem Pantusom izjavio da sankcije Zapada protiv Belorusije neće uticati na vojno-industrijski kompleks zemlje.

"Naš vojno-industrijski kompleks nema tako raznovrsne veze sa onima koji nam prete sankcijama", rekao je Lukašenko i istakao da Belorusija nema međusobno zavisne kontakte sa Amerikom i EU, javila je BelTA.

On je istakao da je Belorusija u dobrim odnosima sa onima sa kojima sarađuje u proizvodnji naoružanja, preneo je Tas s.

Lukašenko je naveo da vojno-industrijski kompleks ima značajan doprinos beloruskoj ekonomiji i dodao da odbrambeni sektor uključuje najviše visokotehnološke industrije, uporedive samo sa svemirskom i atomskom tehnologijom.

"Nemoguće je proizvesti moderno oružje bez naprednih tehnologija", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: