Izraelski granični policajci ubili Palestinca u raciji na Zapadnoj obali

Izraelski granični policajci ubili su rano jutros jednog mladog Palestinca kraj grada Ramale na Zapadnoj obali, preneli su izraelski mediji.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

11:29

Izraelski granični policajci ubili Palestinca u raciji na Zapadnoj obali
EPA-EFE/Yonatan Sindel/Ilustracija

Izraelski bezbednosni zvaničnik potvrdio je da je ubijen stanovnik izbegličkog logora Al Amari, Ahmad Džamil Fahd. Okolnosti njegovog ubistva nisu sasvim jasne pošto je portparol granične policije odbio zahtev da ih komentariše.

Neimenovani izraelski bezbednosni zvaničnik je rekao da je Fahd, za koga tvrdi da je saradnik terorista, ubijen u akciji hapšenja terorističkih operativaca tokom racije pred zoru.

Izraelske snage često ulaze u Um al Šarajet koji mnogi Palestinci smatraju predgradjem Ramale, gde je sedište Palestinske prave.

Izraelski mediji medjutim navode da je to deo Zapadne obale koji Izrael drži pod punom bezbednosnom kontrolom.

Tokom aprila povećan je broj sukoba izmedju izraelske policije i Palestinaca na Zapadnoj obali, a posebno u Jerusalimu, koji su prethodili jedanaestodnevnom ratu izmedju Izraela i palestinskih ekstremističkih organizacija u pojasu Gaze.

Na Zapadnoj obali su izbile masovne demonstracije tokom tog rata u znak protesta zbog izraelskih udara iz vazduha na Gazu i politike u Jerusalimu.

Iako je u petak stupio na snagu i poštuje se prekid vatre između Izraela i Hamasa, koji vlada Gazom, napetost nije popustila u vreme posete državno sekretara SAD Etnonija Blinkena Bliskom istoku čiji je cilj da se konsoliduje prekid vatre.

To pokazuje današnji incident i jučerašnji napad nožem u istočnom Jerusalimu u kome su ranjeni jedan izraelski vojnik i civil, a napadač ubijen.

Policija je taj napad opisala kao teroristički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: