Jedni pokrenuli "Mač Jerusalima", drugi "Čuvare zida", a ljudi ginu na obe strane

Ekstremistički islamski Hamas i izraelska vojska protive se naporima Egipta da posreduje u postizanju prekida vatre dok traje raketiranje Izraela.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

12:25

Jedni pokrenuli
Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

U raketiranju Izraela i kasnijoj izraelskoj odmazdi ubijeno je najmanje 24, a ranjeno više od 100 Palestinaca i 30 Izraelaca.

Hamas i druge ekstremističke organizacije u Gazi su objavile da su pokrenule operaciju nazvanu "Mač Jerusalima", a Izrael je u odgovoru na palestinske napade započeo akciju "Čuvari Zida".

Lideri Hamasa su protekle noći obavestili egipatske zvaničnike da odbijaju bilo kakve pregovore ako Izrael ne povuče svoje snage sa Brda hrama na kome se nalazi džamija Al Aksa i Šeik Džaraha, arapskog kvarta u istočnom Jerusalimu, te sa okupirane Zapadne obale, objavio je arapski list Al Arabi Al Džadid .

Ta organizacija je rekla Egipćanima da u potpunosti odbacuje ranije dogovore postignute indirektno s Izraelom i da počinje od nule.
Tanjug/AP Photo/Adel Hana
Egipatski zvaničnici procenjuju da dve strane idu ka eskalacaji sukoba. Zvanični mediji Hamasa su danas objavili da su u međuvremenu ubijene još dve osobe i osam ranjeno, uključujući i jednog maloletnika u udaru na zgradu u gradu Gazi.

Oni pokušavaju da obuzdaju krizu i ubede Izrael da se povuče korak unazad pre nego što neprijateljstva dostignu "tačku sa koje nema povratka".

Hamas preti da ima listu meta koje može uspešno pogoditi i nove rakete koje će koristiti prvi put, ako se postavljeni zahtevi ne ispune u narednim satima, a da se operacija neće ograničiti samo na rakete iz Gaze.

Portparol vojnog krila Hamasa Abu Obeida potvrdio je da je Hamas ispalio jutros baražnu vatru u pravcu grada Aškelona na jugu Izraela u kojoj je ranjeno nekoliko desetina izraelskih civila kada su pogodjene dve zgrade.

Slično Hamasu ni izraelska vojska ne izražava interes za prekid vatre u ovom trenutku i izraelski vojni portparol, brigadni general Hidai Zilberman je na pitanje o mogućem primirju odgovorio: "Razgovarajte sa Palestincima, ja ne znam ništa o tome".

On je dodao da je "vojska spremna na razna scenarija", uključujući eskalaciju, te da će izraelska operacija potrajati bar nekoliko dana i da će se zadati jak udarac Hamasu.

Izraelska vojska je pogodila više od 130 ciljeva u pojasu Gaze od sinoć u odgovoru na preko 200 raketa, uključujući sedam ispaljenih u pravcu Jerusalima, 100 kilometara udaljenog od tog palestinskog područja.

Ministar odbrane Beni Ganc odobrio je danas moguću mobilizaciju 5.000 rezervista u svetlu nastavka sukoba s ekstremističkim organizacijama u Gazi.

Izraelska vojska je nešto ranije poslala dodatne artiljerijske baterije na granicu s Gazom, što se smatra nagoveštajem da se priprema širi konflikt.

Do eskalacije nasilja je došlo posle nekoliko dana pojačanih sukoba izmedju izraelske policije i palestinskih demonstranata u Jerusalimu, gde su se desetine hiljada Izraelaca nacionalista okupile u ponedeljak da proslave Dan Jerusalima, kojim se obeležava osvajanje istočnog dela tog grada u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: