Nemačka prelomila: Počelo je

U Nemačkoj je danas na snagu stupila odredba po kojoj su vakcinisani i oni koji su preležali virus oslobođeni nekih mera borbe protiv pandemije.

Izvor: index.hr
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Za vakcinisane i one koji su preležali koronavirus više ne važe ograničenja kontakata u privatnom sektoru. Za tu grupu građana ne važe ni noćna ograničenja kretanja koja su uvedena u područjima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 100.

Vakcinisani i oni koji su preležali koronavirus takođe neće biti u karantinu nakon povratka iz inostranstva. Izuzetak su oni koji se sa područja vraćaju sa tzv. virusne varijante.

Takođe su oslobođeni obaveze testiranja u uslužnim delatnostima koje zahtevaju test, kao što su neke prodavnice ili frizerski saloni. Isto će važiti i za terase ugostiteljskih objekata kada bude najavljeno otvaranje.

Ostale mere, kao što je nošenje maski ili održavanje distance, ostaju na snazi i za ovu grupu.

Kao potpuno vakcinisani važe oni kod kojih je od poslednje primljene doze prošlo najmanje dve nedelje.

Prema Državnom epidemiološkom institutu Robert Koč, ljudi koji su primili obe doze vakcine imaju manje šanse da zaraze druge nego oni koji izvedu novi negativni test na koronavirus.

Vakcinisano 7,6 miliona građana

Do petka je u Nemačkoj obe doze vakcina primilo 7,6 miliona građana, pri čemu se uglavnom radi o starijim građanima koji su se nalazili u prioritetnim grupama.

Federalna ministarka pravde Kristina Lambreht upozorila je na opasnost od falsifikovanja propusnica i dokumenata o vakcinaciji.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Ovde se ne radi o sitnom prestupu, nego o ozbiljnom kaznenom delu, koje sa sobom donosi ozbiljne kazne", rekla je ministarkau razgovoru za dnevnik "Die Welt".

Potpredsednik sindikata policajaca Džordž Radek upozorio je na opasnost od raširenih pokušaja falsificiranja dokumenata.

"Trenutno ne postoji jedinstveni dokument koji dokazuje vakcinaciju. To otvara prostor za falsificiranje", rekao je Radek.

Trenutno vakcinisani svoj status dokazuju knjižicom vakcinacije ili dokumentom koji izdaju centri za vakcinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 417 idi na stranu