Rusija odgovorila NATO-u: Drskost te gospode je izgubila razumne granice

Poslanici Državne dume Rusije prokomentarisali su negodovanje NATO-a zbog planova Rusije da ograniči pristup pojedinim regionima Azovskog i Crnog mora.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER
Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Pročitajte još:

Zabrinutost raste: Desetine hiljada ruskih vojnika na granici - šta je pozadina sukoba?

40.000 NATO vojnika na ruskoj granici?

Oni su poručili da Rusija deluje u okvirima nacionalnog i međunarodnog prava i da drskost Alijanse prevazilazi granice.

Prema rečima poslanika Ruslana Balbeka, Rusija će sama odrediti koga će propustiti kroz moreuz koji je pod njenom kontrolom.

"Možda bi trebalo još da im oslobodimo naše aerodrome kod Moskve da im bude zgodnije? Drskost te gospode je izgubila razumne granice, te daj im Krim, te oslobodi moreuz. Možda da se sutra razoružamo kako bi ugodili generalnom sekretaru NATO-a? Snaći će se i bez Azovskog mora, neka uplovljavaju u druge luke, a nema potrebe da tuđe moreuze uzimaju u usta", rekao je Balbek.

Poslanik Mihail Šeremet podseća da Moskva deluje isključivo u okvirima nacionalnog i međunarodnog prava, konkretno pomorskog prava.

"Uzimajući u obzir situaciju kod naših granica, primorani smo da jačamo i štitimo naše prigranične teritorije", konstatovao je Šeremet.

On je dodao da Rusija preduzima sve mere u cilju osiguravanja bezbedne plovidbe u njenim teritorijalnim vodama i sprečavanja provokacija.

"Šef Komiteta za narodnu diplomatiju i međunacionalne odnose krimskog parlamenta Jurij Gempelj takođe je ukazao na legitimnost zatvaranja dela Crnog mora u teritorijalnim vodama Rusije.Nema potrebe da se politizuje i spekuliše o zatvaranju dela Crnog mora kod obala Krima. Pozivamo vlasti Ukrajine i zapadnih zemalja da prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari Rusije. Rusija ima pravo da preduzima bilo kakve mere i akcije u svojim teritorijalnim vodama kako bi zaštitila državne interese", poručio je Gempelj.

Rusija se uvek ponaša korektno i uzdržano u međunarodnim odnosima, zbog toga bi druge zemlje trebalo da se ugledaju na nju, dodao je on.

Osim toga, mere Moskve su opravdane i svrsishodne, uzimajući u obzir stalno pogoršavanje situacije kod granica Rusije za šta su "zaslužne" zemlje NATO-a i Ukrajina, zaključio je Gempelj.

Ranije su Pentagon i NATO pozvali Rusiju da odustane od zabrane ulaska stranim brodovima u pojedine delove Crnog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu