Najnovije istraživanje: Nije potvrđeno

London -- U naučnom časopisu Lanset obajvljena najnovija studija o veoma zaraznoj varijanti koronavirusa, nastaloj u Velikoj Britaniji, tzv. britanskom soju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart
Ilustracija: Depositphotos/ vectorfusionart

Iako su do sada stručnjaci tvrdili da je reč o opasnijoj varijanti koronavirusa, prema najnovijim istraivanjima britanska varijanta, ne izaziva teše forme kovida 19 koje obavezno zahtevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću.

Studijom je obuhvaćena grupa od 496 kovid pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa obolelima od drugih varijanti korone, prenosi Rojters.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.

Britanska varijanta koronavirusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u SAD, potvrdjeno je u Centru za kontrolu bolesti i pevenciju SAD, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu