Skandal u Zagrebu: Pitali decu "da li biste pre sedeli pored Srbina, Roma ili osobe zaražene HIV-om"?

Zagreb -- Nastavnica veronauke u jednoj osnovnoj školi u Rijeci je tražila od učenika da odgovore na brojna pitanja u svom zadataku, koja se tiče brojnih predrasuda.

Izvor: Tanjug Hrvatska
Podeli
Depositphotos/archideaphoto
Depositphotos/archideaphoto

Pitanja su bila ispisana na papiru koji je podeljen đacima, a hrvatski portal Indeks piše da zadatak problematizuje "afričku ženu koja prodaje proizvode od kože", spominje se "Rom koji je tek izašao iz zatvora", zatim "Indijka s jednogodišnjim detetom", kao i "hrvatski tajkun".

Među ponuđenim pitanjima su i lekar specijalista za pobačaje, kompjuterski haker, Jehovin svedok, turska glumica vrlo uspešna u Holivudu, engleski fudbaler, reper koji živi alternativnim načinom života i mladi umetnik koji boluje od HIV-a, kao i srpski vojnik iz Bosne.

Pitanja za učenike osmog razreda su, između ostalog, glasila:

"Ukrcavaš se u voz na relaciji Zagreb - Indija. Put će trajati sedam dana. Putuješ u kupeu s još tri osobe. Zamisli da dobiješ popis osoba koje možeš birati kao saputnike u svom kupeu. Osobe su sledeće"..., počinje zadatak učiteljice veronauke koja, kako se navodi, traži od dece da navedu tri osobe s kojima bi hteli da putuju i tri osobe sa kojima nikako ne bi želeli da putuju.

Direktorka škole iz koje je potekao zadatak Sandra Krpan upoznata je s nastavnim sadržajem koji se širi društvenih mrežama.

Ona je potvrdila ovaj slučaj i dodala da je zatražila izjavu nastavnice veronauke.

Rekla je da je sadržaj zadatka ocenjen kao neprimeren iako, kako navodi, nastavnica tvrdi da je zadatak postavila da bi učenike naučila da ne treba da imaju predrasude prema ljudima.

Dodaje da se škola na čijem je čelu apsolutno zalaže za mir, toleranciju i uvažavanje različitosti.

O svemu će, kaže, obavestiti i Ministarstvo obrazovanja i riječku nadbiskupiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu