Nedelja, 21.02.2021.

23:11

Na ovaj dan Zoran Đinđić je postao gradonačelnik Beograda

Na ovaj dan 1997. godine lider Demokratske stranke Zorana Đinđića za prvog demokratskog gradonačelnika Beograda.

Izvor: B92

Na ovaj dan Zoran Đinđić je postao gradonačelnik Beograda
EPA-EFE/ MILOS JELESIJEVIC

Neposredno nakon izbora na tu funkciju, Zoran Đinđić je izjavio da će osnovni zadatak nove gradske vlasti biti modernizacija gradske uprave i reforma javnih službi. "Vlast koja se danas konstituiše biće vlast za građane, a ne vlast nad građanima, neće biti vlast u Beogradu, nego vlast za Beograd", rekao je lider DS-a tom prilikom.

Skupština grada Beograda konstituisana je tri meseca nakon lokalnih izbora održanih 17. novembra 1996, zbog odbijanja vlasti da priznaju pobedu koalicije Zajedno u 13 gradova u Srbiji i devet beogradskih opština, uključujući i Skupštinu Beograda.

Pošto su vlasti odbile da priznaju poraz koalicije Socijalističke partije Srbije i Jugoslovenske levice, počeli su građanski i studentski protesti, koji su trajali 88 dana. Izborni rezultati priznati su tek nakon takozvanog leks specijalisa, koji je izdejstvovan i pritiskom međunarodne zajednice.

Posle dolaska specijalnog izaslanika OEBS-a Felipea Gonzalesa, Milošević je saopštio da "unapređenje odnosa naše zemlje sa OEBS-om i međunarodnom zajednicom daleko prevazilazi značaj odborničkih mesta u nekoliko gradova."

Međutim, zbog brojnih nesuglasica kolicija Zajedno raspala se krajem juna 1997. i Đinđić je, glasovima radikala, socijalista i SPO-a, smenjen sa mesta gradonačenika.

Danica Drašković rekla je da se DS nije držao koalicionog sporazuma. "Kao što znate, on je naše potpisane sporazume, čim je postao gradonačelnik, sutradan poništio rečima da on neće podržati Vuka kao predsedničkog kandidata na izborima u jesen 1997", kaže ona.

Siniša Nikolić, koji je bio šef kabineta gradonačelnika, kazao je da za prvih šest meseci 1997, dok je Đinđić bio gradonačelnik, urađeno mnogo toga.

Ukinuta je gradska taksa od tri odsto, napravljena biciklistička staza do Ade, uvedene su besplatne bioskopske projekcije za decu, Beograd je na poklon dobio autobuse iz Nemačke, a vraćena je i gradska slava, kao i simbol dvoglavog orla na gradsku skupštinu, kaže Nikolić.

"Kabinet je imao zadatak da svaki dan proizvede jednu ideju, a svake nedelje realizuje jednu akciju", kaže Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Hronika

MUP se oglasio o slučaju ubistva Danke Ilić

Pripadnici MUP-a, Sektora unutrašnje kontrole, po nalogu Višeg javnog tužilaštva prikupljaju informacije i utvrđuju činjenice i okolnosti pod kojim je u Policijskoj upravi u Boru preminuo D. D. osumnjičen u slučaju ubistva male Danke, saopštio je MUP.

9:45

11.5.2024.

1 d

Podeli: