"Ako ih ne zanima - ne zanima ih" VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dočekao je aerodromu "Nikola Tesla" avion kojim su u Srbiju dopremljene vakcine kompanije AstraZeneka.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 21.02.2021.

07:45

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Avion je stigao nešto pre 8.00 časova.

Prema najavi predsednika Vučića vakcine AstraZeneka će biti u upotrebi od sutra.

Osim predsednika Vučića, na aerodromu su bili i ministar Zlatibor Lončar i ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud.

Predsednik je rekao da je zahvalan britanskoj ambasadorki I otpravniku poslova indijske ambasade na vakcinama.

"Hvala što podržavate Srbiju i što ste dozvolili da uvezemo iz Indije.

Ovaj trenutak je od velikog značaja za nas", rekao je Vučić.

Posle današnje isporuke Srbija postaje jedna od retkih zemalja u svetu u kojoj će građani moći da biraju između četiri različite vakcine protiv virusa korona - američko-nemačke "Fajzer/Biontek", ruske "Sputnjik V", kineske "Sinofarm" i britansko-švedske "AstraZeneka".

Očekuje se da će u Srbiju danas stići i novi kontigent od 50.000 doza ruske vakcine "Sputnjik V", što je ranije najavio ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Inače, ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je u petak da je Srbija potpisala novi ugovor sa kompanijom "Fajzer-Biontek", tako da će u našu zemlju u drugom kvartalu umesto 500.000 vakcina, stići 1,2 miliona, a u trećem umesto 400.000 - 1,19 miliona doza vakcina.

U Srbiju je do sada stiglo najviše kineskih vakcina "Sinofarm" - milion i po doza.

AstraZeneka od sutra u upotrebi

Vakcine "AstraZeneke", 150.000 doza koje su jutros stige, znači 150.000 vakcinisanih u Srbiji, istakao je jutros predsednik Aleksandar Vučić i dodao da Srbija, uz UAE, postaje jedina zemlja u svetu koja ima na raspolaganju više od tri vakcine.

"Revakcinacija AstraZenekom ide posle 12 nedelja, a imamo ugovor za nove doze, tako da ovo znači još 150.000 vakcinisanih u Srbiji. Ponosan sam na odgovornost i ozbiljnost koju smo pokazali u borbi za zdravlje građana, za očuvanje života i borbi za napredak ekonomije", rekao je Vučić na aerodromu.

On je izrazio zahvalnost premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu, kao i premijeru Indije Narendri Modiju.

"Hvala partnerima iz Velie Britanije na podršci, što su želeli da nas čuju, na pažnji koju su posvetili jednoj maloj Srboji i što vakcine stižu u Srbiji mnogo pre nego u najveći deo drugih zemalja na kontinentu", rekao je Vučić,

"Cena je apsolutno najpovoljnija", dodaje i objašnjava da se već od sutra može vakcinisati ovom vakcinom.

"Želeo bih da zamolim građane da se ne opuštaju. Brojevi su veliki što se tiče vakcina, ali imamo tek oko 100.000 ljudi sa 98-99 posto zaštite od smrti- ne od zaražavanja. Tek počinjemo stvarni proces, to što smo ispred drugih ne znači da smo zaštitili stanovništvo. Tek od 10. ili 15. marta počećemo da osećamo blagodeti vakcine uprkos neodgovornosti", navodi Vučić.

Prema Vučićevim rečima ključna je revakcinacija, i tek nakon toga može da se razmišlja o nekom opuštanju.

"Zaslužni su građni Crne Gore, to su nađa braća i prijatelji i naša je obaveza da delimo dobro i zlo sa njima. Siguran sam da bi oni nama pomogli, da ulazim u političke priče - stvarno ne mogu", kaže predsednik na pitanje ko je zaslužan ta nabavku vakcina u Crnoj Gori.

"Ako ih ne zanima - ne zanima ih".

Rekao je i da je gledao film "Dara iz Jasenovca", kao i da mu se film, iako težak, dopao, jer je važan.

"Ne mogu da ocenjujem to sa umetničke strane. Lično, film mi se dopao. Težak je, ali je potrebno da imamo jedan takav film o najvećem stratištu srpskog naroda kakav je bio Jasenovac. Ponosan sam na to što je država pomogla taj film i to je bila moja inicijativa. Ponosim se svime što smo uradili", dodao je Vučić.

Na pitanje ima li Srbija adekvatan odgovor na pritiske u vezi Kosova, predsednik navodi: "Nema".

"Mi ćemo samo da ih pustimo, znamo šta su naši državni i nacionalni interesi", dodaje.

Aljbin Kurti poručuje da ga dijalog ne zanima, a Vučić na to kaže:

"Ako ih ne zanima - ne zanima ih".

Kako dalje navodi, Srbija misli da su dijalog i razgovor najvažniji. Iako je za situacija za njih težka "gotovo beznadežna" naše ostaje da se borimo, smatra predsedni.

"Nama će biti teško, a njima je sve lako. Videćemo", dodaje.

"Šta je problem u Jovanjici?"

Šta je afera u Jovanjici, država je razrešila taj slučaj i uhapsila ljude, upitao je danas predsednik Aleksadnar Vučić komentarišući amandman na izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji, a koji se odnosi na slučaj Jovanjice, Telekoma i Krušika.

Na novinarsko pitanje kako komentariše izveštaj EP, odnosno amandmane na izveštaj, od kojih se u jednom navodi i zahtev nekolicine poslanika za rezultatima u slučajevima Krušik, Jovanjica, Telekom, i šta će Srbija uraditi po tom pitanju, Vučić je odgovorio:

"Da se razreši afera Jovanjica? Država je razrešila, pohapsila ljude. Ili mislite valjda da država treba da reaguje na Jovanjicu onako kako vi reagujete ili da formrianmo novu državu Jovanjicu da bi neko bio zadovoljan?".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: