"Velika Albanija? EU je bila vrlo jasna"

Porptparol EU Peter Stano ponovio je da EU očekuje da će se nove vlasti u Prištini "konstruktivno angažovati" na nastavku dijaloga sa Beogradom uz pomoć EU.

Izvor: B92

Petak, 19.02.2021.

22:05

Foto: Shutterstok/motioncenter

On nije želeo da komentariše ideju o ujedinjenju tzv. Kosova i Albanije, prenosi prištinska Ekonomija onlajn.

Stano je naglasio da EU očekuje da svi u regionu nastave da grade konstruktivne odnose i sarađuju, kao i da se fokusiraju na program reformi, kako bi napredovali u evropskim integracijama.

"Nemamo komentar. Generalno, politički lideri u regionu treba da daju primer u promovisanju klime uzajamnog poverenja, negujući dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, principe i vrednosti koje EU predstavlja", dodao je on.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Stano je naglasio da EU o tome ima vrlo jasan stav.

"EU je bila vrlo jasna u zajedničkoj izjavi koju su u ponedeljak dali Borelj i komesar Varhelji, da se radujemo formiranju nove vlade, a između ostalog takođe očekujemo da će se nove vlasti u Prištini konstruktivno angažovati na nastavku dijaloga uz pomocH EU", rekao je Stano.

Ideju o referendumu i ujedinjenju sa Albanijom pominjao je kandidat za premijera Aljbin Kurti, kao i kandidat za predsednika Ramuš Haradinaj koji je kampanju Alijanse za budućnost Kosova bazirao na toj zamisli, podseća Kosovo onlajn.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: