"Mučan i težak dan u nabavljanju vakcina"

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da će se boriti za nabavku vakcine.

Izvor: B92
Podeli
 FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ mn
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

Na pitanje da li ćemo imati dovoljno vakcina, Vučić kaže: "Teško je pitanje. Kina mora da ide na masovnu vakcinaciju. Danas smo imali mučan i težak dan u nabavljanju vakcina."

"Razgovarali smo danas sa Kinezima i Rusima, razgovaraćemo i sa Indijcima, koji imaju fabriku Astrazeneke."

"Neće mi biti teško da molim za svaku vakcinu."

Istakao je da ćemo nastaviti da se borimo.

Veliko pitanje je novi soj, koji Britance tera na masovnu vakcinaciju. Velika i teška situacija ako se iz Francuske i Nemačke ne odupru tome.

"Nama će vakcine trebati u narednih pet-šest godina", istakao je on.

Velike zemlje žele kontrolu nad nabavakom vakcine, naveo je. Još jedan problem je to što traže po pet-šest puta više vakcina u odnosu na broj stanovnika, nego što je dogovoreno, naveo je.

Srećom, dodaje, mi se nismo oslonili na to i znali smo da moramo da tražimo vakcinu i na drugim stranama da bi sačuvali svoj narod.

"Biće nam teško, grčevito se borimo za savku vakcinu. Nadam se sledeće nedelje dobrim vestima", kazao je on, preneo je Tanjug.

On je novinarima rekao da se kroz "bitku" za vakcine prelama budućnost zemalja, te da se, figurativno rečeno, upravo sada, kroz nabavku vakcina i imunizaciju stanovništva, prave i velike prednosti i ogromni zaostaci.

"Nikada se svetski poredak i odnosi medju zemljama nisu menjali kao sada u vreme korone. Zato je za nas važno da u ovoj godini, nabavimo što više vakcine, budemo vredni i radni. Sada se prave velike prednosti i ogromni zaostaci. Sve će biti drugačije za šest meseci ili godinu dana, i tada ćete videti neke zemlje koje su otišle u nebesa, neke koje su bukvalno propale, a da neke koje mislimo da su mnogo razvijenije od nas i velika sila budu na dnu“, rekao je Vučić u Kragujevcu.

Podsetio je da je farmaceutski koncern Fajzer svima smanjio dostava vakcina za pola.

"Nama je trebalo da dostave po 19.500 nedeljno, a drugu nedelju zaredom dostavljaju samo oko 9.700. Oni kažu smanjili su i Nemačkoj za milion i Poljskoj za 200.000. To nabavlja EU“, rekao je Vučić.

Istakao je da zbog te situacije mnogi prekidaju imunizaciju, i raste im broj mrtvih svuda. Kao primer naveo je da je u Italiji broj umrlih dostigao 90. 000, a kod nas je 3. 800, što nisu baš iste proporcije, a oni, podvlači, su mnogo razvijeniji od nas. U vezi upita Severne Makedonije za vakcinama iz Srbije, Vučić je ocenio da je time makedonski premijer Zoran Zaev pokazao odgovornost prema svom narodu.

"Tim vakcinama spasiće jedan promil ili jedan odsto života u narednim mesecima. Pametan je čovek što je nešto tražio", dodao je on. Vučić je kazao da je problem što neke zemlje ne dozvoljavaju da se drugima daju vakcine, jer hoće da imaju punu kontrolu nad izvozom cepiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 231 idi na stranu