VD direktoru Zavoda za zaštitu spomenika dve godine zatvora

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na dve godine zatvora vršioca dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo Ivana Milunovića.

Izvor: B92

Subota, 16.01.2021.

11:05

VD direktoru Zavoda za zaštitu spomenika dve godine zatvora
Ilustracija: Depositphotos/ Kuzmafoto

On je osuđen zbog primanja mita 2019. godine od 233.000 dinara.

Ovom odlukom potvrđena je prvostepena presuda iz juna prošle godine, kojom je Milunoviću takođe oduzet primljeni novac, objavio je Apelacioni sud.

U obrazloženju svoje odluke sud je naveo da je odbio kao neosnovane sve žalbe i potvrdio prvostepenu presudu, te da je kazna zatvora od dve godine “adekvatna društvenoj opasnosti i stepenu krivice okrivljenog i u potpunosti odgovara nastupelim posledicama, a kako je to pravilno zaključio i prvostepeni sud”.

Milunović je osuđen jer je tokom septembra 2019. godine u svojstvu vršioca dužnosti direktora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo - ustanove kulture od nacionalnog značaja, neposredno zahtevao i primio poklon u novcu u iznosu od 233.000 dinara, da u okviru svog ovlašćenja izvrši radnju koju bi morao izvršiti.

U presudi se navodi da je on arhitekti B. Č. prethodno saopštio da je neophodno da mu investitor objekta u Vrnjačkoj Banji Z.S. preda poklon u neutvrđenom novčanom iznosu kako bi Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu izdao rešenje o utvrđivanju uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite za dogradnju i nadogradnju ugostiteljskog objekta na katastarskoj parceli na kojoj je Z.S. investitor objekta, što je preduslov za izradu urbanističkog projekta i dobijanje građevinske dozvole.

B. Č. je to preneo Z.S, a potom je Milunović 23. septembra 2019. godine neposredno zahtevao poklon i to 2.000 evra, kako bi mu Zavod za zaštitu spomenika u Kraljevu izdao zahtevano rešenje, a Z.S. je pristao.

Potom je 26. septembra 2019. godine, u restoranu u Kraljevu, Z. S. pokazao nacrt dopisa Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu kojim se određuju uslovi pod kojima se mogu preduzetu mere tehničke zaštite za izradu urbanističkog projekta, rekonstrukciju, dogradnju i nadogradnju ugostiteljskog objekta i tražio da mu poklon ne predaje u devizama kako su prethodno dogovorili.

Nakon što je Z.S. u menjačnici promenio 2.000 evra u dinare, predao ih je Milunoviću, a on njemu potpisan i overen dopis Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Nakon toga Milunović je uhapšen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: