Federiči: Kfor će voditi brigu o zaštiti Srba

Novi komandant Kfora general-major Franko Federiči izjavio je danas da će ta međunarodna vojna misija voditi brigu o zaštiti Srba na Kosovu.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kao i da su na dnevnoj bazi organizovane patrole, ne samo na severu, već na celoj teritoriji.

Federiči je to rekao na onlajn konferenciji za nekoliko kosovskih medija i naveo da ne očekuje tenzije ukoliko dođe do novih hapšenja u bvezi sa Specijalnim sudom.

"Trenutno je situacija dobra, nemamo indikatore da bi situacija mogla da se promeni. Kfor nije umešan u rad Specijalnog suda, potpuno je van našeg mandata, ali zasigurno pratimo situaciju i spremni smo da intervenišemo ako dođe do tenzija ili protesta zbog optužbi", rekao je on, prenosi portal Kosovo online.

Upitan šta misli o dijalogu Beograda i prištine, Federiči je rekao da se Kfor ne meša u implementaciju dogovorenih stvari u dijalogu.

On nije želeo da komentariše da li po Kosovo predstavlja pretnju to što Srbija nabavlja naoružanje od Rusije i ponovio da su NATO i Srbija bliski partneri, da Srbija ima dobre relacije sa NATO i da to nema nikakav uticaj na misiju Kfora.

Govoreći o mogućem sukobu na severu Kosova, on je kazao da nema indikatora da se bilo šta promenilo oko bezbednosne situacije.

Istovremeno, Federiči je rekao da je apsolutno dobra stvar povećanje broja vojnika u misiji Kfora iz zemalja regiona - Hrvatske, Albanije i Severne Makedonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 98 idi na stranu