Bivši izraelski špijun dobio dozvolu da napusti SAD

Bivši špijun američki Jevrejin Džonatan Polard završio je danas izdržavanje kazne i sada je slobodan da napusti SAD, saopštilo je američko ministarstvo pravde.

Izvor: B92

Petak, 20.11.2020.

23:53

Bivši izraelski špijun dobio dozvolu da napusti SAD
EPA/OLIVER WEIKEN

Bivši obaveštajni analitičar u američkoj mornarici, koji je uhapšen 1985. zbog špijuniranja u korist Izraela proveo je 30 godina u zatvoru i pet godina na uslovnoj slobodi.

On je redovno izražavao želju da ide da živi u Izraelu gde ga deo stanovništva smatra nacionalnim herojem.

Džonatan Polard je osuđen na doživotni zatvor 1987. u SAD zbog špijuniranja za Izrael. Uhapšen je kada je neuspešno pokušao da dobije azil u izraelskoj ambasadi u Vašingtonu.

Od tada njegov slučaj je podsticao polemike i izazivao podeljena mišljenja, a njegove pristalice su navodile da je kazna prestroga, s obzirom da je špijunirao za zemlju koja je američki saveznik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: