Vučić: Đavo se uvek krije u detaljima VIDEO

Vlada Srbije održala je posebnu, tematsku sednicu posvećenu Kosovu i Metohiji i BDP-u- Njoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 02.11.2020.

07:14

Default images

Prema njegovim rečima, tri su važne teme - prva Kosovo, druga BDP i treća koronavirus.

"Obavestio sam Vladu o toku dijaloga", rekao je na početku Vučić o prvoj temi razgovora.

Prema rečima predsednika, kada je u pitanju koronavirus Beograd je još izraženije žarište, i sve više je problema u glavnom gradu.

Kada je u pitanju problem Kosova i Metohije, Vučić navodi da Srbija ne može da prihvati stav Prištine da će se Zajednica srpskih opština formirati posle priznanja nezavisnosti, jer je to bezuslovna obaveza predviđena Briselskim sporazumom.

"Srbija ne može da prihvati da Priština ne ispuni obaveze i da je važno da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Oni su se obavezali na ZSO. To nas dovodi u situaciju da Albanci ne žele kompromisno rešenje", kaže on i dodaje da je ta priča o priznanju besmislena za Srbiju.

Odnos ekonomije i Kosova i Metohije - jednim značajnim delom je međuuslovljeno, a to se uvek i znalo, navodi predsednik Vučić. Dodaje i da misli da su naši ljudi sve edukovaniji o problemima sa kojima se suočavamo.

Kako dalje navodi, njegov poslednji razgovor sa Amfilohijem je bio drugačiji nego onaj pre dve godine, a tom prilikom je Amfilohije rekao i da razume poziciju u kojoj se Vučić nalazi. Za to što tvrdi - predsednik kaže da ima i svedoke.

Kada je u pitanju "Mini-Šengen" do 10. novembra biće doneta odluka da se na teritoriju Severne Makedonije i Albanije može ući bez PCR testa i samo uz ličnu kartu.

"Neću da se junačim"

Juče se tokom ispraćaja vladike Amfilohija govorilo i o Kosovu. Matija Bećković je naglasio da onaj ko izda Kosovo izdaće i ceo srpski narod. Na pitanje kako komentariše to da se u očuvanje Kosova kunu oni koji podržavaju Zdravka Krivokapića koji nema nameru da povuče crnogorsko priznanje Kosova i kako se tačno zaklinje na očuvanje Kosova, a podržava njegovu nezavisnost, Vučić odgovara:

"Kao što sam izbegavao da odgovaram na optužbe neosnovane tog tipa, već da argumentima objasnim - tako ću i ovoga puta. Zahvalan sam svim ljudima koji su hteli da pokažu jedinstvo i zajedništvo našeg naroda. Ja već osam godina slušam 'onaj koji izda Kosovo' i osam godina mi kažu da ću da izdam, a ja se trudim da se svakoga dana borim za naš narod na KiM. Dok su neki tipkali na tastaturu koliko sam ružan, ja sam radio ceo dan i nisam mogao da budem sa svojom decom, i tako bezbroj zimskih i letnjih odmora. Nisu slučajno Srbi na KiM gotovo uvek davali podršku racionalnoj i odgovornoj politici", kaže i dodaje:

"Na kraju smo došli da nam svi govore o kosovskom zavetu. Svi poštovaoci i ljubimci velikih i značajnih Srba ne mogu u ovoj sitaciji da urade nešto, nego da mi to prepustimo Vučiću da se bori sam, a još ćemo njemu da solimo pamet kako je izdajnik. Kosovo je samoproglasilo nezavisnost 2008. godine, ni blizu vlasti nisam bio tada. Reakcija vlasti je bila glupa i neodgovorna. Iz svega toga mi smo pametnom i mudrom politikom uspeli da vratimo na sto i da se danas o Kosovu razgovara. I da danas mnogi koji kunu i proklinju nešto svakoga dana, a koji su odgovorni - na to ćutite i govorite istinu".

Kako dalje navodi, on ni danas neće da se junači, već će i dalje govoriti da nam je potrebno kompromisno rešenje i mir.

Zajednica srpskih opština predstavlja ključnu temu u razgovoru sa Prištinom, a kako navodi Vučić "đavo se uvek krije u detaljima". Kako kaže, Srbija ne odustaje od onoga što piše u implementacionom planu i ti detalji nedvosmisleno i jasno pokazuju da smo u pravu kada je u pitanju ZSO.

Na pitanje kome je zasmetao njegov odlazak u Podgoricu, predsednik na početku navodi da je to bila njegova odluka, a da je njegov odnos sa Amfilohijem bio bolji nego ranije.

"Moja želja je da odem na sahranu. Sad kad bi vam govorio koliko sam se iznenadio i kome je smetao moj dolazak... Znam ko nije bio srećan što sam tamo", kaže.

Navodi da sahrana nije bila mesto i vreme da on govori.

"Meni je ovo bila obaveza da odem, da se poklonim i ništa više", objašnjava.
View this post on Instagram

"Razgovorali smo danas o kljuènim pitanjima za buduænost naše zemlje. Zahvalan sam predsednici Vlade Republike Srbije @anabrnabic što nas je pozvala i što smo mogli da govorimo o tome kako i na koji naèin da pozicioniramo zemlju u narednom periodu. Bilo je reèi o tri važne teme. ✅ Obavestio sam Vladu Republike Srbije o toku dijaloga sa KiM, razgovarali smo i o razvojnim projektima, u koje država Republika Srbija ulaže novac na teritoriji KiM. ✅ Druga tema je BDP, kako možemo da utièemo na poveæanje stope rasta BDP-a, što se odražava na životni standard naših graðana i od presudnog znaèaja je za plate, penzije i za život svakog obiènog èoveka u našoj zemlji. ✅ Treæa stvar je Covid-19, korona pravi sve veæe probleme i bolnice su sve punije, zato molimo sve da se poštuju mere. Mi smo uvereni i sa sigurnošæu tvrdimo da æemo biti zemlja sa najvišom stopom rasta BDP-a u celoj Evropi, to su odliène vesti, ali mi želimo da budemo bolji i snažniji." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ nakon sednice Vlade Republike Srbije.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

"Izražavam saučešće porodici poginulog radnika Krušika"

Kada je u pitanju situacija koja se danas desila u Krušiku, kada je jedan radnik poginuo, Vučić navodi:

"Uveren sam da će se ustanoviti odgovornost. Izražavam saučešće porodici poginulog radnika Krušika".

Podsetimo, radnik valjevskog Krušika M. J. poginuo je danas na poligonu Begove Vode u selu Zlatarić kod Valjeva.

Nesreća se dogodila kada je izbila eksplozija tokom realizacije redovnih zadataka te namenske industrije na bojevoj glavi za protivoklopnu raketu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Koronavirus

Na pitanje da li je policijski čas nemoć države, Vućlć navodi da je onda mnogo nemoćnih u Evropi.

"Šta god kaže Krzni štab moraćemo da uradimo, a moja molba njima je - moram da isplatimo plate", kaže.

Kako dodaje, bilo bi bolje da pridržava svih mera, jer se preporuke Kriznog štaba moraju poštovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: