"Brisel od Vučića očekuje...a on se s pravom pita"

Specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak izjavio da Brisel od predsednika Srbije Aleksandra Vučića očekuje "dalekosežnu odluku" po pitanju Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.10.2020.

07:05

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC

Ali, dodao je da se srpski predsednik s pravom pita da li EU nudi evropsku perspektivu zauzvrat.

On je za austrijski list Viner cajtung rekao da je najteži deo posla bio da se dijalog uopšte pokrene, a da je cilj pravno obavezujući sporazum, prenosi Glas Amerike.

"Već imamo predlog teksta o prognanim i nestalim osobama kao i o ekonomskoj saradnji. Ali i ovde važi načelo da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno. Trenutno diskutujemo o veoma kompleksnim temama među kojima su finansijska potraživanja i vlasnička prava", rekao je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU je podsetio da je sporazum o Zajednici srpskih opština postignut 2013. i 2015. i upitao zašto se ne sprovodi.

"To je veoma osetljiva tema o kojoj se oglasio i kosovski Ustavni sud – to mišljenje se mora uzeti u obzir. Ali pitam one koji kažu da sada nije pravi trenutak za to: kada, ako ne sada? Pa sami ste potpisali dogovor.'"

Lajčak je priznao da Vučić opravdano pita šta EU nudi Srbiji zauzvrat.

"Predsednik Vučić postavlja legitimno pitanje. Očekujemo od njega da donese dalekosežnu odluku, a on se pita: Kako mogu da objasnim građanima da je to dobro za njih? Ovaj pregovarački proces je od početka bio povezan sa evropskom perspektivom zemlje i sada se Vučić pita: koliko ćemo te evropske perspektive dobiti?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

18 h

Podeli: