Dodik šokiran

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da je Srbija ozbiljna država koja ne zaslužuje da je njeni predsednici, pa makar i bivši, izlažu poniženjima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/ Ale_Mi
Foto: Depositphotos/ Ale_Mi

Kao što je to, prema njegovim rečima, uradio Boris Tadić svojim nedavnim istupom na bošnjačkoj Fejs televiziji.

Dodik je u otvorenom pismu Tadiću naveo da ga nije prepoznao kada ga je video i čuo na toj televiziji, te da se zapitao da li to što čuje zaista govori čovek sa kojim je nekada vodio duge i ozbiljne razgovore o Republici Srpskoj, Srbiji, regionu, o neprincipijelnom ponašanju međunarodne zajednice....

Tadić je, naime, gostujući na bošnjačkoj Fejs TV kritikovao potpisivanje nedavnog sporazuma u Vašingtonu o unapređenju ekonomskih odnosa Beograda i Prištine, tvrdeći da je najviše koristi od toga izvukao Donald Tramp za svoju predizbornu kampanju, a da to malo veze ima sa odnosima Beograda i Prištine.

Tvrdi da nikada ne bi učestvovao u potpisivanje takvog sporazma.

Tvrdi i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić igra “opasnu igru” kada je reč o teritorijalnom integritetu BiH, za razliku od njega koji je, kako kaže, učinio veliki napred pre svega u politici pomirenja Srba sa drugim narodima u regionu I pomirenja Srba unutar Srbije.

Veličajući svoju politiku koju je vodio u odnosu na BiH i region, Tadić je kritikovao i politiku srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika za kojeg je rekao da vodi “populitičku“ politiku s ciljem opstanka na vlasti, da Predsedništvo BiH ucenjuje inicijtivama za preseljenje Ambasade BiH u Jerusalim...

Tadić nije isključio ni mogućnost da promeni stav kada je reč o navodnom genocidu u Srebrenici.

Oslovljavajući Tadića u više navrata sa "dragi Borise", Dodik primećuje da je Tadić neprepoznatljiv jer je doživeo veliku transformaciju, a da je on ostao isti, kako je naveo, "Mile, Srbin Krajišnik, nikad bosanski Srbin, iz Laktaša, iz Republike Srpske".

Dodik u pismu, između ostalog, ističe da ne zna koja je nevolja naterala Tadića da podršku traži kod Bošnjaka u Sarajevu i zašto je kao bivši predsednik Srbije krenuo stopama, kako kaže, političkog gubitnika kakav je Čedomir Jovanović.

Dodik Tadića u pismu podseća da je bio šef jedne ozbiljne države, koja ne zaslužuje da je njeni predsednici, pa bili i bivši, izlažu poniženjima.

Upitavši šta može da natera nekadašnjeg predsednika Srbije da sa bošnjacke televizije tako govori o Republici Srpskoj i njenim predstavnicima, Dodik kaže da veruje da je "u pitanju ozbiljna nevolja".

Ako se, kaže, "ta nevolja zove žal za foteljom, odakle si voljom naroda izbačen na izborima", onda, kako je naveo, "za tu nevolju nemam razumevanje, jer i od tvog i od mog političkog mandata važnije su Srbija i Republika Srpska i naš narod".

U pismu Tadiću Dodik mu poručuje da je šokiran njegovom izjavom da će doći dan kada će preispitati stav o navodnom genocidu u Srebrenici, kao običan građanin.

"Zar si ti, nekadašnji predsednik Srbije, zbog činjenice da gostuješ na bošnjačkoj televiziji, omekšao do te mere da to možeš izgovoriti, znajući već sada i do sada da za to nema dokaza ni argumenata?", naglasio je Dodik, prenela je Srna.

Izgleda, poručio je Tadiću, da je sudbinu Srbije vezao za svoju, pa mu se čini da, ako nije na njenom čelu, od Srbije nema ništa.

Istakavši da drugačije ne može da shvati Tadićevu ispovest na Fejs televiziji, Dodik ističe i da nikada javno nije govorio o Tadićevim promašajima, posebno onim u odnosu na Republiku Srpsku.

"Da li da te podsećam na, sada već istorijski katastrofalan potez u Generalnoj skupštini UN, potez koji je odredio kasniji tok dogadaja na Kosovu i Metohiji, koji se, prirodno, reflektovao na region. Da li da te podsetim na Istanbulsku deklaraciju, za koju sam te zvao i molio da to ne radiš, jer (Haris) Silajdžić je ne može potpisati u ime BiH bez saglasnosti (Nebojše) Radmanovića, tj. Republike Srpske. Ti si izabrao da ne poslušaš, potpisao si i to je činjenica, za razliku od neistina koje si izgovorio o meni", naveo je Dodik.

Tadiću je poručio i da danas, zajedno sa svojim narodom, vodi bitku i na identitetskom frontu.

"Zato nećemo ćutati ni pred kim ko pokušava da unizi Republiku Srpsku, pa ni pred tobom", pručio je Dodik i dodao:

"Kako si, Borise, srčano branio i povezivao Kosovo i Republiku Srpsku. Pitam se kada si bio iskren tada ili sada? Kada si izgubio izbore sazvao si pres konferenciju koju si završio recima vidimo se u nekom drugom filmu. Ako si mislio na ovaj, žao mi je što si ga ikada snimio, a kad si ga već snimio žao mi je što sam morao da ga vidim, jer da nisam još bih verovao da sam poznavao čoveka koga sam zvao i prijateljem, bez obzira da li je i dalje predsednik Srbije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 240 idi na stranu