Huk sirena i vatra koja bukti: U Bejrutu dvocifren broj mrtvih, na hiljade povređenih VIDEO

Najmanje 73 osobe su poginule i više od 3.700 je povređeno večeras u dvema jakim eksplozijama u luci u centru Bejruta, saopštile su vlasti Libana.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Kako je izgledao trenutak eksplozije i kako Bejrut sada izgleda:

- Strašne eksplozije odjekuju Bejrutom: Oblaci dima nad gradom, desetine mrtvih

-
Bez reči: Bejrut kao posle rata, eksplozija sve pred sobom sravnila sa zemljom

Bolnice u gradu su popunjene, a povređene i dalje dovoze, prenosi Frans pres.

Eksplozija je sravnila sa zemljom veći deo luke i oštetila brojne zgrade u glavnom gradu Libana. Nad gradom se nadvio veliki oblak dima, navodi Asošiejted pres.

U ruševinama ima zatrpanih ljudi, a desetinama povređenih pomoć se ukazuje na licu mesta.

Nekoliko sati posle eksplozije, kola hitne pomoći i dalje odvoze povređene s mesta nesreće, dok vojni helikopteri pomažu u gašenju požara koji bukte u luci.

Eksplozija je ozbiljan udarac Libanu, pogođenom pandemijom korona virusa i najtežom ekonomskom krizom u više decenija.

Usled epidemije, bolnice u Bejrutu večeras su brzo popunjene. Zalihe krvi su preko potrebne, kao i generatori jer je usled eksplozije nestala struja, navodi AP.

U eksploziji je oštećeno i nekoliko bejrutskih bolnica. Bolnica Roum je pozvala građane da joj dostave generatore kako bi imala struju dok evakuiše pacijente zbog teškog oštećenja zgrade.

Još nije poznat uzrok eksplozije koja je izazvala požare, prevrnula automobile i izbila prozore i vrata na mnogim zgradama.

Šef libanske javne bezbednosti Abas Ibrahim rekao je da je eksploziju u delu luke gde su skladišta možda izazvao veoma eksplozivan materijal, zaplenjen s broda pre izvesnog vremena i uskladišten u luci.

Lokalni TV kanal LBC naveo je da je taj material natrijum-nitrat koji se koristi za proizvodnju veštačkog đubriva, staklenog i keramičkog emajla, konzervanasa hrane, kao i pirotehnike i dimnih bombi i čvrstog raketnog goriva.

Svedoci su opisali da su videli čudan oblak narandžaste boje iznad mesta eksplozije. Narandžasti oblaci otrovnog azot dioksida često prate eksploziju nitrata, prenosi AP.

Eksplozija se čula i osetila kao potres čak i na Kipru, ostrvu u Sredozemnom moru udaljenom od Bejruta više od 200 kilometara.

Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je da je eksplozija "apsolutno bez presedana u istoriji Libana" i da je grad potpuno uništen.

"Ono što smo videli, izgledalo je kao Hirošima i Nagasaki", dodao je Abud.

Neimenovani zvaničnik izraelske vlade rekao je da Izrael "nema ništa" s eksplozijom.

Izvori bliski Hezbolahu prethodno su negirali glasine da je Izrael gađao skladište oružja, preneli su izraelski mediji.

List Harec je javio da je Izrael ponudio humanitarnu i medicinsku pomoć Libanu preko međunarodnih organizacija.

strana 1 od 580 idi na stranu