Vučić: Spremni smo da se suočimo sa mnogo težim talasom koronavirusa VIDEO/FOTO

Predsednik Vučić obilazi tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici.

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 26.07.2020.

08:30

Vučić: Spremni smo da se suočimo sa mnogo težim talasom koronavirusa VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Prenos možete pratiti na TV B92, kao i B92.net portalu.

Predsednika je u kasarni dočekala počasna jedinica garde Vojske Srbije.

Vučić prisustvuje prikazima sposobnosti tenkovske čete i vatrenog voda višecevnih lansera raketa 128 mm M77 "Ogan", kao i prikazu modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj" i praktične obuke tenkovske čete.

Sposobnost tenkovske čete prikazana je na 13 tenkova M84, na kojima je prikazana i praktična obuka te čete, kao i na dve vrste trenažera, od kojih je jedan kompjuterski.

Prikazu prisustvuju ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, te komandant 15. tenkovskog bataljona major Borislav Krnjajić.

Razvoj raketnog lansera "Oganj" sa kontrolnim gađanjem završen je prošle godine, a osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ima i znatno veću brzinu upotrebe.

Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom "Ognju" je potrebno tri minuta, dok je modelu koji je do sada bio u upotrebi bilo potrebno 26 minuta.

Inače, prema pisanju medija, Srbija je od SAD zvanično zatražila odobrenje za kupovinu 20 lovaca bombardera.

Kako se navodi, na inicijativu predsednika Vučića odlučeno je da se maksimalno ojačaju potencijali Vojske Srbije i da se posle nabavke ruskih "migova 29" kupe i američki bombarderi.

Mediji navode da Vašington još nije odgovorio na zahtev Beograda i da je u slučaju odbijanja moguća nabavka ruskih bombardera "suhoj-25".
Tokom obilaska kasarne, predsednik Vučić je imao priliku da razgovara sa vojnicima.

On je tokom razgovora sa potporučnicom Vojske Srbije upotao: "Pogodite li Vi to?", a na njen odgovor da pogodi, Vučić je dodao:

"Nemojte da se sekirate, ne bih razumeo ništa od ovoga što mi pokazujete".

Vojnicima je tokom obilaska poželeo i srećan rad.

Tokom posete do detalja upoznao sa svim kapacitetama, ali je i obećao da će država dati sve od sebe da se vojska i dalje modernizuje.

"Želimo da unapredimo i modernizujemo Vojsku Srbije", rekao je Vučić.

"Sa tenkovima smo u regionu najsnažniji"

"Ovde u Sremskoj Mitrovici čini mi se da smo mogli da vidimo obučenost, pripremljenost, posvećenost i predanost u radu naših tenkista, ali i promene koje unosimo", kaže Vučić na konferenciji za medije.

Kako navodi, mi ne možemo da pratimo NATO donacije zemljama u okruženju kada je u pitanju naoružanje, već sami moramo da se borimo.

Sada, prema rečima Vučića, prvi put imamo hangare za tenkove, a sa tenkovima smo u regionu najsnažniji.

"U svakom slučaju mnogo toga je pred nama", kaže.

Mi kao neutralna zemlja moramo da budemo "svoj na svome", dodaje predsednik.

Kada je u pitanju Hrvatska i MIG-ovi koje ta država ne može da nabavi do 2024. godine, on kaže da njihovo nebo čuva NATO, dok smo mi izabrali da budemo svoji gospodari.

"Mi smo obnovili dobar deo avijacije", kaže i dodaje da ćemo tražiti dalje jačanje.

Prema njegovim rečima, sitacija kod nas je mnogo bolja nego što je bila.

Na pitanje da prokomentariše izjavu kosovskog premjera Hotija da će Peiština nastaviti da lobira za članstvo u međunarodnim organizacijama i šta će biti odgovor Srbije na to kada je u pitanju nastavak dijaloga, Vučić navodida su tu tri stvari važne.

"Pod jedan - reč Albanaca iz Prištine ne znači ništa, kao ni njihov potpis. Pod dva - ono što je za nas očekivano da niko iz međunarodnih organizacija ne regauje, reći će im nešto možda pre nama Pod tri - mi moramo da čuvamo mir i stabilnost i da smo racionalni ljudi, da smo pouzdan partner i ljudi koji žele mir i kompromis", kaže.

Prema njegovim rečima, mi ćemo nastaviti sa akcijom povlačenja priznanja i bićemo uspešniji, ako ih niko od stranih aktera ne spreči u daljem procesu lobiranja za prisustvo u međunarodnim organizacija.

"Mi ćemo da sačekamo da vidimo prvu organizaciju u koju žele da se učlane ili prvu zemlju koja želi da prizna nezavisnost kosova i onda ćemo da nastavimo sa našom akcijom", kaže.

Amerikanci, Turci i Nemci brinu o svom čedu, kaže predsednik Aleksandar Vučić, komentarišući vest da je i drugi kontigent oklopnih vozila iz SAD stigao na Kosovo i Metohiju.

Vučić kaže da su srpske bezbednosne službe upoznate sa tom dostavom i da Srbija istog sekunda zna šta stiže na KIM, te dodaje da su hameri stigli na KiM 20. jula.

"Mi znamo šta oni dobijaju i šta imaju", kaže Vučić i dodaje da je zato pre neki dan rekao da teško da će na KiM iz Nemačke biti isporučeni "leopard" tenkovi.

Vučić kaže da su hameri lepa vozila, ali da ta mala "četiri puta četiri" vozila ne bi poredio sa velikanima "šest puta šest ili osam puta osam".

"Amerikanci, Turci, Nemci, svi oni brinu o svom čedu... I to je sve u redu. Ovako je lepo, za izložbu", primetio je predsednik u odgovoru na pitanje novinara u Sremskoj Mitrovici, gde je obišao 15. tenkovski bataljon Prve brigade kopnene vojske u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" i prisustvovao prikazima sposobnosti tenkovske čete i modernizovane artiljerijske baterije sistema "Oganj".

Komandant Kosovskih bezbednosnih snaga Rahman Rama za Radio Slobodna Evropa danas je za Slobodnu Evropu potvrdio da je drugi deo kontingenta oklopnih vozila iz Sjedinjenih Američkih Država stigao na Kosovo i Metohiju u subotu.

Prema njegovim rečima, dopremanje ovog kontingenta povezano je sa sporazumom koji je tzv Kosovo potpisalo sa SAD prošle godine.

"Očekujem u narednoj nedelji poboljšanje"

Kada je u pitanju koronavirus, Vučić je rekao da smo spremni da se suočimo sa mnogo težim talasom

"Očekujem u narednoj nedelji poboljšanje", kaže.

Naša borba je da se testira što više ljudi, kao i da se sačuva što više života. U julu i u junu i pored korone u celoj Srbiji imamo manje mrtvih nego u ovo vreme prošle godine.

Kaže da će uvek biti uz krizni štab.

"Uveren sam da ćemo se izboriti i da će se sledeće nedelje pokazati u brojevima. Verujem da dolazi boljitak i manji broj zaraženih. Radimo sve što možemo, država je obezbedila da nema nestašice, gužvi, redova, angažovali smo i vojsku gde je bilo neophodno. Zahvalan sam medicinskim sestrama i lekarima koji se bore svaki dan, a ne traže ništa, jednostavno rade svoj posao", kaže.

Na pitanje da prokomentariše napade na članove Kriznog štaba, Vućić navodi da o nekome dosta govori ako očekuje da mu zarazna bolest bude saveznik.

"Kada neko očekuje da mu zarazna bolest bude saveznik, to zaista govori sve. Teško im je da kažu da nema opreme, mi smo se pobrinuli, držimo ključ nad ovim i svakoga dana šaljemo respiratore po bolnicama u Srbiji. Kad to ne mogu da kažu onda napadaju Krzni štab. Mi ne vodimo političku bitku", kaže.

Podrška je opoziciji koja kritikuje pala na 4 posto, jer, prema rečima predsednika- "neće narod protiv lekara".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: