Ruski sud kaznio monaha zbog negiranja postojanja koronavirusa

Ruski sud novčano je danas kaznio uticajnog monaha za podsticanje neprijateljstva u svojim propovedima, jer je negirao postojanje koronavirusa.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka
Ilustracija: Depositphotos/ JanPietruszka

Kako se navodi, on je pozivao sledbenike da ignorišu vladine mere o zaključavanju.

Kada je epidemija zahvatila Rusiju, otac Sergij proglasio je korona virus nepostojećim a vladine napore da zaustavi pandemiju nazvao "sotoninim elektronskim logorom".

"U vatrenim propovedima prepunim antisemitskih izjava" govorio je da su vakcine koje se razvijaju protiv kovida-19 deo globalne zavere za kontrolu masa pomoću čipova.

Sud u gradu Verhnjaja Pišma, u uralskom regionu danas je oca Sergija proglasio krivim za "izazivanje mržnje" i presudio da plati kaznu u iznosu od 18.000 rubalja (oko 250 USD).

Monah star 65 godina nije prisustvovao današnjem ročištu.

Crkva mu je zabranila službu u aprilu, ali on je nastavio propovedi i prošlog meseca je preuzeo vlast nad manastirom nedaleko od Jekaterinburga koji je osnovao pre mnogo godina.

Otac Sergije okarakterisao je ruskog predsednika Vladimira Putina kao "izdajnika Majke domovine" koji služi sotonsku "svetsku vladu" i odbacio patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila i druge vrhovne sveštenike kao "jeretike" i "Božje neprijatelje".

Ranije ovog meseca, Crkveni sabor u Jekaterinburgu raščinio je oca Sergija zbog kršenja monaških pravila.

On se nije pojavio na sednici, odbacio je presudu i pozvao pristalice da dodju da brane ženski manastir Srednjeuralsk, gde se nalazi od prošlog meseca.

Još jedan sud na Uralu osudio ga je početkom jula da plati kaznu u iznosu od 90.000 rubalja (1.250 dolara) za širenje laži o koronavirusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu