Egipatski parlament odobrio slanje vojske u Libiju

Egipatski parlament je danas odobrio korišćenje vojske izvan zemlje nakon što je predsednik Egipta Abdel Fatah El-Sisi zapretio vojnom akcijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.07.2020.

21:03

Egipatski parlament odobrio slanje vojske u Libiju
Ilustracija: Chris Hondros / Staff

On je zapretio vojnom akcijom protiv snaga u Libiji koje podržava Turska.

Taj potez bi mogao da dovede u direktan sukob Egipat i Tursku, bliske američke saveznike koji podržavaju suprotstavljene strane u libijskom gradjanskom ratu.

El-Sisi je upozorio da bi napad snaga podržanih od Ankare na strateški priobalni grad Sirt u Libiji predstavljao "crvenu liniju" i da bi Egipat u tom slučaju vojno intervenisao radi zaštite svoje zapadne granice.

Posle sednice zatvorene za javnost, parlament Egipta, u kojem većinu imaju sledbenici El-Sisija, odobrio je planove za slanje vojnika radi "odbrane egipatske nacionalne bezbednosti".

Turska u Libiji podržava jedinice koje ratuju na strani medjunarodno priznate vlade u Tripoliju, dok je Egipat uz snage pod komandom Halife Haftara, koje kontrolišu istok zemlje.

Egipatska intervencija bi dodatno destabilizovala naftom bogatu Libiju.

U Libiji vlada haos od 2011. godine, kada je svrgnut, a ubrzo i ubijen njen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Libija je od 2015. godine podeljena izmedju dve rivalske vlade, pobunjeničke na istoku i medjunarodno priznate na zapadu zemlje.

Uz Tursku, vladu u Tripoliju podržavaju i Katar i Italija, dok Haftarove snage imaju podršku i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: