"Vašington spreman da prizna suverenitet Izraela nad delovima Zapadne obale"

Ambasador SAD u Izraelu Dejvid Fridman izjavio je danas da je Vašington "spreman da prizna" suverenitet Izraela nad delovima Zapadne obale.

Izvor: B92

Sreda, 06.05.2020.

18:32

Ilustracija: Depositphotos/ twixx

Fridman je rekao da je na Izraelu da odluči da li želi da ostvari plan o aneksiji jevrejskih naselja, a da će, ukoliko to učini, Vašington to priznati.

"Mi ne proglašavamo suverenitet, već Izrael, a mi smo spremni da to priznamo", rekao je Fridman za izraelski dnevnik Izrael Hajom.

On je objasnio da bi do toga moglo doći po završetku izrade mapa i kada premijer Izraela pristane da pregovara sa Palestincima na osnovu bliskoistočnog plana predsednika SAD Donalda Trampa.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu sa istočnim Jerusalimom u ratu 1967. godine i tamo danas živi oko 700.000 Jevreja.

Tramp je 28. januara predstavio plan koji predviđa da SAD priznaju uspostavljanje suvereniteta Izraela nad delovima okupirane Zapadne obale posle završetka izrade mapa, za šta je zadužena američko-izraelska komisija.

SAD priznanje uslovljavaju četvorogodišnjim zamrzavanjem izgradnje jevrejskih naselja u područjima predviđenim za buduću državu Palestinu,a traže i posvećenost Izraela pregovorima s Palestincima u skladu s odredbama Trampovog mirovnog plana.

Na osnovu koalicionog sporazuma premijera Izraela Benjamina Netnjahua, lidera konzervativnog Likuda i njegovog bivšeg rivala Benija Ganca, vođe partije centra "Plavo i belo", nova vlada Izraela, koja bi tek trebalo da bude obrazovana, može posle 1. jula pokrenuti donošenje zakona o aneksiji doline Jordan i jevrejskih naselja.

I državni sekretar SAD Majk Pompeo je nedavno izjavio da se Vašington neće mešati u aneksiju i da će "Izraelci doneti odluku o tome", ali da će SAD blisko sarađivati.

Trampovim planom se predviđa palestinska država na preostalim delovima Zapadne obale, pod uslovom da bude demilitarizovana i da oni ispune oštre uslove.

Za Palestince je predviđena, kako je opisana, "velikodušna ekonomska pomoć".

Palestinska uprava i veći deo međunarodne zajednice su odbacili Trampov plan, a EU i UN su upozorile Izrael da ne ostvaruje plan o aneksiji, a šef diplomatije EU Žozep Borel ocenio da bi takav potez bio "ozbiljno kršenje međunarodnog prava".

Palestinci planiraju da svoju državu uspostave na čitavoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, a da im glavni grad bude istočni Jerusalim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: