CG: Ako dođe do masovnog obolevanja traži se karantin

Podgorica -- Crnogorska vlada razmatra više lokacija koje bi mogle da budu karantin za slučaj masovnog obolevanja ili pojave slučajeva novog koronavirusa.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Lee Moo-ryul/Newsis via AP/Ilustracija
Foto: Tanjug/Lee Moo-ryul/Newsis via AP/Ilustracija

Jedna od njih je i bivša vojna kasarna u ulcinjskom naselju Zoganj, potvrđeno je "Vijestima" iz Ministarstva zdravlja.

"Trenutno se sagledava više lokacija koje po osnovnim karakteristikama treba da ispunjavaju minimum građevinskih i logističkih uslova da bi mogle biti korišćene za potrebe karantina. Planovi postupanja koji se razradjuju za slučaj masovnog obolevanja ili priliva potencijalno inficiranih podrazumevaju više lokacija na teritoriji države", piše u odgovoru.

Iz tog resora kazali su da se zbog imovinsko-pravnih odnosa, kojim su opterećene pojedine lokacije, posebno vodi računa da svi potencijalni objekti budu u državnom vlasništvu, a da je osnovni prioritet ispunjenost potrebnih uslova u ovakvim situacijama.

Rizik po zdravlje stanovništva Crne Gore od infekcije novim koronavirusom trenutno se smatra niskim.

Iz Instituta za javno zdravlje tokom prošlog meseca saopštili su da su u saradnji sa zdravstveno-sanitarnom inspekcijom uspostavili kontrolu na granicama, jer Crna Gora kao turistička zemlja može očekivati veliki broj putnika.

"U slučaju povišene temperature inspekcija poziva epidemiološku službu, pacijent se transportuje u Klinički centar, u izolaciju. Za slučaj da se utvrdi da nemaju simptome koronavirusa, putnici se stavljaju pod nadzor", kazao je tada direktor instituta Boban Mugoša.

Nadzor nad ovim osobama, kako je ranije saopšteno, traje do 14 dana (koliko traje inkubacija virusa), a njihovo zdravstveno stanje kontroliše se na svakih 12 sati.

Iz instituta su preksinoć kazali "Vijestima" da je u tom trenutku pod zdravstveno sanitarnim nadzorom bilo 46 osoba, koje su boravile u područjima pogođenim koronavirusom.

"Ovaj broj je jako promenjiv i posledica je činjenice da se najveći broj osoba, koje se stave pod nadzor, relativno kratko zadržavaju u Crnoj Gori. Najveći priliv u poslednja 24 časa je bio na području u nadležnosti higijensko-epidemiološke službe Kotor (više od devet osoba)", piše u odgovoru.

Naveli su da je zdravstveno stanje svih osoba stavljenih pod nadzor dobro, odnosno da nemaju simptome koji bi odgovarali infekciji novim koronavirusom i da će javnost biti obaveštena u slučaju bilo kakvih simptoma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu