Zašto su "zaratili" Federacija i RS: "Čekaju nas turbulentna vremena"

Beograd -- Povod za novo zaoštravanje odnosa između Banjaluke i Sarajeva bila je odluka Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu u Republici Srpskoj.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic
Foto: EPA-EFE Andrej Cukic

Kako ističe Sputnjik, sud je odlučio da to zemljište nije u nadležnosti entiteta nego centralnih institucija. Reč je o odluci Suda gde je meta Republika Srpska, o svojevrsnom "činu agresije" preko kog je nemoguće preći, smatra analitičar Aleksandar Pavić.

Prema njegovim rečima, jasno je da je Ustavni sud, u kome se pored sudija iz redova tri naroda nalaze i troje stranaca, prešao crvenu liniju.

"Nema sumnje da je prekršen Dejtonski sporazum jer je oduzeto pravo Srpskoj da raspolaže imovinom, ovoga puta poljoprivrednim zemljištem. Time se narušava dejtonski princip od 49 posto teritorije za Republiku Srpsku a 51 za Federaciju BiH, jer u pitanju je 90.000 hektara, teritorija veličine Trebinja", objašnjava politikolog.

Ističe i da takva odluka "nije doneta tek tako: bilo je sufliranja iz inostranstva".

Pavić ističe i da poslednje događaje vezane za odluku Ustavnog suda BiH treba posmatrati kao deo pojačavanja retorike protiv RS u jubilarnoj godini Dejtonskog sporazuma i Srebrenice.

"Najavljen je čak dolazak u Srebrenicu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. A Srebrenica ima mnogo širu svrhu, ona je stub doktrine humanitarne intervencije. Ovo što se dešava kako se bližimo julu samo će se pojačavati, a zbog jubilejske godine čekaju nas turbulentna vremena", upozorava Pavić

Obrad Kesić, šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu, govoreći o reakcijama u Sjedinjenim Državama na najnoviju krizu u BiH, ocenjuje da bi ona mogla da poremeti izvesno poboljšanje nastalo na liniji Banjaluke i Vašingtona otkad je za bosanskog ambasadora u SAD došao Bojan Vujić kao srpski diplomatski kadar. On, međutim, dodaje da su i u SAD svesni da je Dejtonski sporazum minimalni konsenzus oko zajedničke države i da RS od toga neće odstupiti.

"Sve što je izgrađeno mimo Dejtona je izgrađeno preko nasilja i sile i lažnog predstavljanja međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma. To više ne može. Prošlo je vreme kad visoki predstavnici mogu da se pozivaju na bonska ovlašćenja i rade šta hoće. Nije više moguće ni da RS ćuti i trpi a da Ustavni sud maltene menja ustav, piše novi deo ustava bez bilo kakve konsultacije i saglasnosti sa entitetima i da Bošnjaci ono što nisu mogli tokom rata sada postižu preko Ustavnog suda. To neće proći“, uveren je Kesić.

Na pitanje da li je, ukoliko se kriza oko Ustavnog suda ne reši, moguće da se RS odluči na referendum o odvajanju, s obzirom da je srpski predstavnik u Predsedništvu BiH Milorad Dodik ovih dana poručio "Doviđenja BiH, dobrodošao RS-egzit", Kesić podseća da je Srpska već utvrdila da ima pravo na referendum.

"To je uradila povodom odluke Ustavnog suda o Danu republike. Kad je sproveden taj referendum (2016.godine) to je dalo na znanje svima da ona može da održi referenudm o svakom pitanju od značaja za svoje građane“, ističe Kesić, dodajući da je pravo na samoopredeljenje predviđeno i Poveljom UN", kazao je Kesić.

strana 1 od 173 idi na stranu