Neće biti automatske deportacije građana EU nakon Bregzita

Velika Britanija neće automatski deportovati građane EU koji nisu zatražili pravo na ostanak nakon Bregzita, rekao je koordinator za Bregzit EP Gi Verhofstat.

Izvor: Tanjug
Podeli
Getty Images/Sean Gallup
Getty Images/Sean Gallup

Verhofstat, koji se u četvrtak sastao s britanskim ministrima, uključujući ministra za Bregzit Stivena Barklija, rekao je da mu je potvrđeno da će postojati "grejs period" za one koji se ne prijave za rešavanje statusa boravka do krajnjeg roka, odnosno juna 2021. godine, prenosi Rojters.

"Šta će se desiti sa tim ljudima čak i nakon grejs perioda? Pa, neće biti automatske deportacije", rekao je Verhofstat za BBC Radio.

"Nakon grejs perioda, oni će imati mogućnost da se prijave, navodeći razloge zašto to nije bilo moguće u okviru uobičajenih postupaka", objasnio je.

Verhofstatov stav potvrdio je i portparol premijera Borisa Dzonsona.

Rojters je u novembru izvestio da Velika Britanija preti da će deportovati državljane EU ako se ne prijave na vreme i da će odobriti odlaganje samo u izuzetnim okolnostima.

Do kraja prošle godine prijavilo se više od 2,7 miliona od procenjenih 3,5 miliona državljana EU koji žive u Britaniji. Ranije ove nedelje EU je izrazila zabrinutost zbog različitih signala o tome šta će se desiti onima koji to ne urade na vreme.

Velika Britanija treba da napusti EU 31. januara, nakon što je dogovorila sporazum o Bregzitu krajem prošle godine, ali ostaće vezana svim pravilima bloka do kraja 2020. u okviru dogovorene prelazne faze koja treba da olakša izlazak iz Unije.

strana 1 od 573 idi na stranu