Amerikanci u Bagdad poslali "Apače" i stotinu marinaca VIDEO

Stotinu američkih marinaca stiglo je u ambasadu SAD u Bagdadu, gde su u toku protesti nakon američkog napada na objekte šiitskih grupa.

Izvor: B92, Sputnjik

Utorak, 31.12.2019.

22:35

Amerikanci u Bagdad poslali
EPA-EFE Jagadeesh Nv

To je potvrdio predstavnik Centralne komande SAD Majk Lohorn.

Broj od stotinu vojnika, po njegovim rečima, zatražio je Stejt department, dok su snage bezbednosti Iraka dale odobrenje za to, piše "Marine tajms".

Iznad američke ambasade nadleću dva helikoptera "Apača" sa američke baze u Iraku, preneo je Sputnjik. Javnosti se obratio i američki ministar odbrane Mark Esper koji je saopštio da će SAD poslati dodatnu vojsku u američku Ambasadu u Bagdadu.

On je pozvao iračku Vladu da zaštiti američke državljane u Iraku.

"Preduzeli smo odgovarajuće mere zaštite kako bismo osigurali bezbednost američkih državljana, vojnika i diplomata u Iraku, kao i naše pravo na samoodbranu", istakao je Esper, a prenosi agencija Srna i "Blic".

Esper je pozvao Vladu Iraka da ispuni svoje međunarodne obaveze i da iračka vojska, kao što je to slučaj sa domaćom vojskom u drugim zemljama, pomogne u zaštiti američkih državljana. Podsetimo, ranije danas ispred ambasade SAD u Bagdadu izbili su nweredi u kojima je, prema izveštajima svetskih agencija gorela ambasada SAD u Bagdadu.

Neredi su izbili nakon što se više hiljada ljudi okupilo u znak protesta zbog američkih vazdušnih napada u kojima je poginulo 25 iračkih šiita.

Pripadnici obezbeđenja u američkoj ambasadi u Bagdadu ispalili su šok bombe na demonstrante koji su se nalazili ispred ulaza u zgradu ambasade.

Američki predsednik Donald Tramp optužio je Iran za ove događaje i u hitnom telefonskom razgovoru sa iračkim premijerom zatražio zaštitu američke ambasade.

Stejt department je u međuvremenu saopštio da je osoblje ambasade evakuisano i da se nalazi na bezbednom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: