Sud u Zagrebu: Tompson uzvikom "Za dom sremni" ne krši zakon

Pevač Marko Perković Tompson uzvikivanjem ustaškog pozdrava "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA/Christina Bruna
Foto: EPA/Christina Bruna

Ovu presudu Visokog prekršajnog suda u Zagrebu komentarisao je predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije Miodrag Linta i ocenio je kao skandaloznu, ali očekivanu. Linta je dodao da Tompson ima podršku vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Visoki prekršajni sud je svojom anticivilizacijskom presudom samo potvrdio nespornu činjenicu da hrvatsko pravosuđe aktivno doprinosi potpunoj rehabilitaciji ustaškog pokreta i genocidne Nezavisne države Hrvatske", naveo je Linta u pisanoj izjavi.

Dodao je da je poznato da pevač Marko Perković Tompson ima punu podršku HDZ i hrvatske vlasti koja izdvaja, kako je istakao, stotine hiljada evra na godišnjem nivou za finasniranje njegovih koncerata širom Hrvatske.

Linta je ocenio da navedena presuda i mnoge druge činjenice samo potvrđuju "očiglednu istinu da Hrvatska nije moderna i demokratska država jer su u njoj ne poštuju univerzalne vrednosti, međunarodne konvencije, Ustav i zakoni".

Visoki prekršajni sud odlučio je da pevač Marko Perković Tompson njegovim uzvikivanjem "Za dom spremni" na početku pesme "Bojna Čavoglave" nije prekršio zakon, iako je taj sud doneo već pet pravosnažnih presuda u kojima je presudio da uzvik "Za dom spremni" predstavlja nezakonito ponašanje.

strana 1 od 572 idi na stranu