"Mi da ulazimo u sukobe sa Amerikom nećemo"

Beograd -- Završen sastanak predsednika Srbije i specijalnog izaslanika SAD za Z.Balkan. Vučić: Navodi da Srbiju treba pritisnuti nemogući. Palmer: EU je napravila grešku.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Prema rečima predsednika Srbije Aleksandra Vučića, on i Metju Palmer su najpre razgovarali u četiri oka, a potom je održan sastanak dve delegacije.

"Razgovori su bili otvoreni, iskreni i da budem pošten prema javnosti, zadovoljan sam i sadržajem jer smo razmotrili sva naša sporna pitanja, sve razlike između nas i rekao bih da smo odlučni da pronalazimo rešenja u budućnosti koja bi značila i bolje odnose SAD i naše zemlje“, rekao je Vučić na konferenciji za medije, održanoj nakon sastanka s Palmerom.

Rekao bih da je bio i konstruktivan pristup da se u odnosima s Prištinom što pre vratimo dijalogu, dodao je on.

Vučić je podsetio da su stavovi SAD i Srbije po pitanju Kosova veoma različiti, u čemu nema nikakve tajne. "SAD su priznale Kosovo, Srbija ima drugačije stanovište ali sam Palmeru zahvalan što je bio spreman da čuje i da sasluša šta je to što mi imamo da kažemo, i danas i ranije“, rekao je Vučić i zahvalio Palmeru na podršci koje SAD daju Srbiji na njenom putu ka EU.

On je odgovarajući na pitanja novirana rekao i da Srbija neće ulaziti u sukob sa SAD: "Mi da ulazimo u sukobe s Amerikom nećemo, ne padam mi na pamet da se sukobljavamo s najvećom silom." Dodao je da će se svi problemi rešavati na bilateralnom nivou, uz zaštitu sopstvenih interesa, a ne podilazeći uvek najmoćnijoj svetskoj sili.

Podsetio je i na narodni izraz "da se kuče provuče kroz tarabu" ili kroz iglene uši. "Mali nam je manevarski prostor kroz koji moramo da se provlačimo da sačuvamo svoju slobodu, vojnu neutralnost i nadam se da ćemo imati podršku i pomoć SAD. Da je to uvek lako, naravno da nije", rekao je Vučić.

"Palmer mi je rekao šta mu se ne sviđa u srpskoj politici, on je to meni rekao, a ja sam njemu odgovorio", rekao je Vučić i dodao da očekuje da se uskoro stvore uslovi za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a da Srbija želi da taj dijalog bude odgovoran i ozbiljan i da vodi rešenju.

"Jer Srbija je spremna za kompromis, ali nikada nije za sopstveno unižavanje i nipodaštavanje svog naroda i na KiM i u celoj državi", kazao je predsednik Srbije i zaključio da su navodi da bi Srbiju trebalo pritisnuti i nametnuti kako bi uradila nešto što nije u njenom interesu - nemogući.

Palmer: EU je napravila istorijsku grešku

Nakon Vučića, medijima se obratio i Palmer, koji je istakao da su on i Vučić razgovarali o političkoj situaciji ne samo u Srbiji već i u regionu. "To je važno posle neuspeha EU da nađe kompromis o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom a Albanijom o članstvu. Po našem mišljenju, to je istorijska greška i loša poruka celom regionu", kazao je Palmer.

On je rekao i da želi da Zapadni Balkan ima perspektivu EU, dodajući da će SAD uradaitri sve što je u njihovoj moći kako bi da ubedili EU da se sadašnja situacija izmeni pred sledeći sastanak lidera Unije koji bi trebalo da se održi u Zagrebu.

Inače, Palmer je sve to izgovorio na srpskom.

strana 1 od 124 idi na stranu