Lekar poginuo u granatiranju na severoistoku Sirije

Lekar iz Mjanmara je poginuo, a irački humanitarac je ranjen od granata koje su borci sirijske opozicije, podržani od Turske, ispalili na severoistoku Sirije.

Izvor: B92

Nedelja, 03.11.2019.

22:27

Lekar poginuo u granatiranju na severoistoku Sirije

Tamo su nastavljene borbe protiv kurdskh snaga, saopštila je humanitarna grupa Slobodni burmanski rendžeri.

Osnivač FBR Dejvid Jubenk, bivši pripadnik specijalnih snaga američke vojske, izjavio je da je napad izveden oko četiri kilometra od mesta Tal Tamr na severu Sirije.

Jubenk je kazao da je lekara Zau Senga u glavu pogodio šrapnel granate, pale nedaleko od njega, dok je kamerom snimao borbu.

Dodao je da je član iračke humanitarne grupe ranjen u granatiranju za koje je okrivio "Slobodnu sirijsku vojsku i Turke".

Portparol Sirijskih demokratskih snaga predvođenih Kurdima Mustafa Bali napisao je ranije danas na Tviteru da je "dobio užasnu vest" o smrti lekara Slobodnih burmanskih rendžera i za to okrivio vojsku Turske.

Ministarstvo odbrane Turske negiralo je da su turski vojnici napali humanitarni konvoj, navodeći da te tvrdnje "nisu istinite".

Slobodni burmanski rendžeri predstavljaju se kao multietnička humanitarna grupa koja deluje na prostoru Mjanmara (nekadašnje Burme), Sirije, Iraka i Kurdistana.

Ankara je 9. oktobra počela ofanzivu protiv Kurda na severoistoku Sirije kako bi iz pograničnog područja proterala kurdske borce koje smatra teroristima zbog njihove povezanosti s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Ofanziva je okončana sporazumom Turske i Rusije, saveznice sirijske vlade, na osnovu kojeg su se kurdski borci povukli na 30 kilometara od tursko-sirijske granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: