Izrael: Opšta pretnja od napada Irana

Komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga kaže da je višeslojna vojna mreža protivvazdušnih sistema odbrane u pripravnosti zbog opšte pretnje od napada Irana.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2019.

13:09

Izrael: Opšta pretnja od napada Irana
Ilustracija: GettyImages/ Uriel Sinai / Stringer

Izraelska vojska je u poslednjim nedeljama izrazila uverenje da Teheran namerava da se na kraju osveti za izraelske udare iz vazduha na iranske i snage iranskih saveznika u regionu.

Procenjuje se da bi to mogao biti napad velikog obima koji uključuje krstareće rakete i dronove, sličan napadu na saudijsko naftno postrojenje Aramko (Aramco) koji je pripisan Iranu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je ove nedelje da Iran namerava da napadne Izrael iz Jemena, što bi otežalo izraelsku odbranu jer su sistemi za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa bolje razmešteni da brane sever nego jug zemlje.

"Dok ovo govorimo baterije 'erou', 'patriot' i ' Davidova praćka' su u pripravnosti", rekao je sinoć Komandant izraelskih vazduhoplovnih snaga general Amikam Norkin na promociji oficira, preneli su izraelski mediji. On je ocenio da je izazov za protivvazdušnu odbranu postao komplikovaniji jer sada postoje dronovi i krstareće rakete pored pretnji do projektila.

Izraelski mediji navode da Iran razvija dronove i podsećaju da su u avgustu izraelski borbeni avioni izveli udare iz vazduha u Siriji da spreče planirani napad na Izrael boraca koji imaju podršku Irana, a koriste naoružane dronove.

Izraelska vojska je rekla da su gađani operativci iranske Revolucionarne garde i pripadnici šiitskih milicija, uključujući libanski ekstremistički Hezbolah koji su planirali da pošalju dronove s eksplozivom u napad na Izrael.

Ta zemlja je više puta najavila da će sprečiti iranske saveznike da se naoružaju unapređenim oružjem koje bi upotrebili protiv jevrejske države i izvela je stotine napada u susednoj Siriji da bi sprečila, kako tvrdi, isporuku oružja i zaustavila iransko vojno utvrđivanje u blizini svoje granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: