Slučaj smrti Astrita Deharija preuzima Specijalno tužilaštvo

Kancelarija Državnog tužioca Kosova: Državni tužilac Aleksandar Lumezi odlučio da prebaci slučaj smrti aktiviste Samoopredeljenja Astrita Deharija.

Izvor: B92

Sreda, 30.10.2019.

13:15

Slučaj smrti Astrita Deharija preuzima Specijalno tužilaštvo
JanPietruszka/depositphotos/Ilustracija

Slućaj je naime iz Osnovnog tužilaštva u Prizrenu prebačen u Specijalno tužilaštvo Kosova.

U saopštenju za javnost se navodi danas da se, nakon analize medijskih izveštaja, zahteva porodice preminulog i njihovih zakonskih zastupnika, specifičnost i hitnost tog slučaja, kao i efikasnosti vođenja krivičnog postupka i izbegavanje sumnji o mogućnosti kršenja principa nepristrasnosti, Specijalno tužilaštvo Kosova obavezuje da sprovede dalji postupak u tom krivičnom predmetu.

"Ovom odlukom, nosilac ovog slučaja biće glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, a podržaće ga i tužioci Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo", piše u saopštenju.

U međuvremenu, nadzor ovih tužilaca u postupanju i napretku radnji preduzetih u tom preliminarnom krivičnom predmetu vršiće tužioci kancelarije glavnog državnog tužioca.

Nosilac istrage tog slučaja takođe je ovlašćen da traži da se celokupni krivični slučaj prebaci iz Odeljenja za istragu teških zločina u Prizrenu u Centralnu policijsku upravu za istragu teških zločina u Prištini, navodi se u saopštenju.

"Državni tužilac uverava porodicu Dehari i javno mnjenje da će na osnovu svojih ustavnih i zakonskih ovlašćenja sprovoditi nezavisnu, profesionaln i verodostojnu istrage u cilju potpunog rasvetljavanja ovog slučaja", zaključuje se u saopštenju.

Na osnovu nalaza iz zaključaka veštačenja Švajcarskog forenzičkog instituta u Lozani, u slučaju Astrita Deharija, koji je umro 5. novembra 2016, dok je bio pritvoren u pritvorskom centru Prizren kao osumnjičeni za napad na zgrade Skupštine Kosova u avgustu 2016. godine, Osnovno tužilaštvo u Prizrenu je najavilo da će nastaviti istragu i preduzeti sve potrebne radnje.

Tužilaštvo je saopštilo da će saslušati stručnjake Instituta za sudsku medicinu u Lozani, kao i stručnjake kosovskog Instituta za sudsku medicinu, da razjasne svoje izveštaje i ako je potrebno, "sprovedu super ekspertizu u inostranstvu, u saradnji i koordinaciji sa međunarodnim partnerima u cilju razjašnjenja okolnosti i uzroka smrti".

U izveštaju i nalazima Švajcarskog instituta se zaključuje da "kao što je navedeno u našoj ekspertizi, sumnjamo u okolnosti smrti Astrita Deharija. U stvari, hipoteza o samoubistvu sredstvima koja su popisali forenzički lekari izgleda malo istinito i treba imati na umu intervenciju treće osobe u fatalnom procesu".

Zajedno sa Astritom Dehari tada su uhapšena i četiri aktivista Samoopredjeljenja, Frašer Krasnići, Adea Batuša, Atdhe Arifi i Egzon Haliti pošto su osumnjičeni za napad eksplozivnom napravom na zgradu Skupštinu Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: