Posle sedam godina: Otvoren glavni granični prelaz između Iraka i Sirije FOTO

Posle sedam godina Irak i Sirija su otvorile glavni prelaz na zajedničkoj granici koji nije radio zbog sirijskog građanskog rata i borbe protiv Islamske države.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2019.

23:35

Posle sedam godina: Otvoren glavni granični prelaz između Iraka i Sirije FOTO
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban

Otvaranje prelaza koji povezuje mesta Kaim u Iraku i Bukamal u Siriji trebalo bi da ojača trgovinu te dve arapske zemlje.

Ono će međutim doprineti i jačanju uticaja Irana, pošto će vojnim formacijama u Iraku koje Teheran podržava, omogućiti lakši pristup istočnoj Siriji u vreme rasta tenzija između Irana i SAD.
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
Ta oblast je mesto sukoba kurdskih boraca koji imaju podršku SAD, i snaga sirijske vlade i njihovih saveznika koje podržava Iran.
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
Ministar unutrašnjih poslova Sirije Mohamed Haled Rahmun prešao je danas u pratnji sirijskih vojnika na iračku stranu granice, gde su se vojnici dve zemlje grlili i slikali. Brojni Iračani i Sirijci koji žive u pograničnim mestima takođe su prisustvovali slavlju.
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
Prelaz Bukamal je zatvoren 2012. godine pošto su sirijski pobunjenici koji pokušavaju da sruše vlast predsednika Bašara Asada, zauzeli velike delove istočne Sirije.
Tanjug/AP Photo/Hadi Mizban
Kaim i Bukamal su potom bili pod kontrolom Islamske države do 2017. godine, kada su sirijska i iračka vojska oslobodile ta mesta od ekstremista. Poraz Islamske države u Siriji proglašen je u martu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: