Bugari ljuti na Ruse zbog izložbe

Sofija -- Bugarska kritikovala izložbu o Drugom svetskom ratu koju je organizovala ruska ambasada obeležavajući "oslobađanje istočne Evrope od nacizma".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/EFE Yuri Kochetkov/Ilustracija
EPA/EFE Yuri Kochetkov/Ilustracija

Bugarska navodi da je taj region umesto toga bio podvrgnut represiji od strane "bajoneta sovjetske vojske" koja je trajala pola veka.

U saopštenju Ministarstva inostranih poslova Bugarske, koja je decenijama bila "sovjetski satelit" u istočnoj Evropi, a sada je "zapadna demokratija", poziva se ruska misija u Sofiji "da ne zauzme stav u znak podrške sumnjivoj istorijskoj tvrdnji", koja je dolazak sovjetskih snaga 1944. tretirala kao oslobodjenje, preneo je sinoć Rojters.

Navodi se i da ova pozicija predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Bugarske, koja je sada članica Evropske unije i NATO saveza.

Priznajući kritičnu sovjetsku ulogu u porazu nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu, bugarsko ministarstvo je navelo da je Sovjetski Savez, takođe, prisilno presekao zemlje istočne Evrope od ostatka kontinenta tokom Hladnog rata.

"Bajoneti sovjetske vojske doneli su narodima centralne i istočne Evrope pola veka represije, suzbijanje gradjanske svesti, deformisani ekonomski razvoj i odvajanje od razvijenih evropskih zemalja", stoji u saopštenju.

Inače, uprkos ovako oštrim kritikama, Bugarska ima generalno prijateljske odnose sa savremenom Rusijom, koja je njen glavni snabdevač energijom, navela je agencija.

strana 1 od 547 idi na stranu