"Vašington da ne uči druge o poštovanju međunarodnih obaveza"

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang kaže da bi Vašington prvenstveno trebalo da se fokusira na sprovođenje sopstvenih međunarodnih obaveza.

Izvor: B92

Petak, 23.08.2019.

13:55

Foto: EPA/ HOW HWEE YOUNG

Geng Šuang je komentarišući novi izveštaj američkog Stejt departmenta o ispunjavanju obaveza u okviru Sporazuma o kontroli naoružanja kazao da mehanizmi za kontrolu naoružanja predstavljaju stubove međunarodne bezbednosti.

"Odgovarajući sporazumi i mehanizmi za kontrolu i neširenje naoružanja predstavljaju stubove međunarodne bezbednosti, stabilnosti i mira. Oni treba da se u potpunosti poštuju i sprovode. Kina je oduvek bila odgovorna zemlja i ispunjavala je svoje međunarodne obaveze. Ceo svet to jasno vidi“, istakao je diplomata, prenosi Sputnjik.

"Kao što sam već govorio, kao država koja neprestano menja svoje mišljenje i povlači se iz različitih sporazuma, Sjedinjene Američke Države nemaju pravo da govore o ispunjavanju obaveza (drugih zemalja). Sjedinjene Američke Države povukle su se iz Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i izašle iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, čemu se protivila međunarodna zajednica. Sjedinjene Američke Države bi najpre trebalo da obrate pažnju na sopstvene obaveze i fokusiraju se na njihovo sprovođenje, a ne da podučavaju druge“, ocenio je portparol kineskog Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: