Erdogan: Pokrenućemo ofanzivu, obavestili smo Rusiju i Ameriku

Turska planira da pokrene ofanzivu na severu Sirije, istočno od reke Eufrat, kako bi uklonila kurdske borce za koje smatra da su teroristi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.08.2019.

11:34

Erdogan: Pokrenućemo ofanzivu, obavestili smo Rusiju i Ameriku
Foto: EPA-EFE / Stringer

To je izjavio turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

"Ušli smo u Afrin, Džarabulus i Al Bab. Ići ćemo dalje istočno od Eufrata", rekao je Erdogan aludirajući na lokacije u kojima se nalaze sirijski pobunjenici koji imaju podršku Turske.

"Obavestili smo Rusiju i Ameriku, jer sve dok budemo bili izloženi zlostavljanju, nećemo moći da ćutimo", rekao je sinoć Erdogan u televizijskom obraćanju.

Turski predsednik mesecima preti da će pokrenuti ofanzivu protiv kurdske Jedinice za zaštitu naroda (YPG), koju podržavaju SAD.

Erdogan to još nije sproveo u delo posle predloga SAD o formiranju "zone bezbednosti" kako bi se izbegla turska intervencija. Međutim, Ankara se prošle godine žalila na razmenu vatre između turskih vojnika i kurdskih boraca.

Erdogan je dao izjavu uoči dolaska američke vojne delegacije koja će sa turskim zvaničnicima razgovarati o toj "zoni bezbednosti".

Turska smatra kurdske borce teroristima, ali se SAD oslanjaju na njih u iskorenjivanju Islamske države u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: