Teheran zaoštrava: Obogaćivanje uranijuma samo početak

Teheran je zapretio da neće poštovati još neke odredbe nuklearnog sporazuma "za 60 dana" ukoliko se ne pronađe rešenje i ne ispune iranski zahtevi.

Izvor: B92

Nedelja, 07.07.2019.

10:57

Teheran zaoštrava: Obogaćivanje uranijuma samo početak
Ilustracija: Deposit photos/fkncg

"Nadamo se da ćemo uspeti da pronađemo rešenje jer ćemo u protivnom pokrenuti narednu etapu" plana smanjivanja obaveza Irana prema nuklearnom sporazumu postignutom 2015. godine u Beču, izjavio je novinarima zamenik ministra spoljnih poslova Abas Aragči.

Iranski zvaničnik je podsetio da je njegova zemlja za opstanak sporazuma i dodao da se mere preduzete od maja o smanjenju obaveza prema sporazumu mogu povući ako se Iranu ispune zahtevi.

Ti zahtevi se prvenstveno odnose na mogućnost Irana da prodaje svoju naftu i da ima spoljnu trgovinu zaobilazeći sankcije koje su SAD uvele Iranu posle istupanja iz sporazuma.

Iranske vlasti saopštile su ranije u nedleju da će tokom dana početi da obogaćuju uranijum na nivo koji je zabranjen prema sporazumu. Dozvoljeni nivo je do 3,67 odsto.

Iranske mere predstavljaju odgovor američkom povlačenju iz sporazuma i ponovnom uvodjenju sankcija.

Sporazum o iranskom nuklearnom sporazumu zaključili su 2015. u Beču Iran i šest velikih sila - SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka, posle 12 godina krize o tom pogramu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: