Derviši sa KiM održali molitvu u Beogradu FOTO

Grupa derviša sa Kosova i Metohije došla je u Beograd gde su danas u Šejh Mustafinom turbetu održali zikr (molitvu).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Šejh-Mustafino turbe posvećeno je Mustafi Bagdađaninu, starešini Hadži-šejh Muhamedove tekije u kojoj su se okupljali derviši moćnog reda Kadiri.

Unutrašnjost je ukrašena zapisima iz Kurana, dok se na sredini prostorije nalazi pokriven sarkofag koji obeležava grob Šejh Mustafe.

Perparim Šehu, vođa tekije u Ðakovici, rekao je da je reč najstarijem tarikatu širenom na celom Balkanu, naročito u Ðakovici, Ulcinju, Makedoniji.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako kaže, Šejh Mustafa koji je sahranjen u turbetu imao je vezu za njegovom porodicom koja ima amanet da poseti to mesto.

"Ovaj zikr dešava se prvi put nakon 236 godina", rekao je on novinarima.

Pored predstavnika tekije u Ðakovici, današnjem zikru prisustvovali su i predstavnici tekija iz Peći, kao i Prizrena...

Na pitanje zašto je baš danas organizovana poseta i da li je reč o nekom važnom datumu on je rekao da je to samo stvar organizacije i da je tako dogovoreno sa Islamskom zajednicom Srbije.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

On je zahvalio svima, kao i Islamskoj zajednici Srbije na tome što su im omogućili današnju posetu Šejh Mustafinom turbetu i zikr.

Imam Šejh Muhamed Nasir iz Libana poželeo im je dobrodošlicu i objasnio da u islamu postoji verovanje da smrt znači odvajanje duše od tela, koje odlazi u zemlju, a duša ostaje da živi.

"Došli smo da posetimo dušu čoveka koji je sahranjen ovde i čija duša je ostala. Ovaj zikr poklonili smo negovoj duši što ide u korist i nama, jer činimo dobro delo. Islamska zajednica ima svoje obaveze kako zakonske tako i moralne prema precima da dođemo kod njih u posetu s vremena na vreme", rekao je on.

Kako kaže, neobično i zanimljivo je što "Arapin danas želi dobrošllicu Albancima u Beogradu ali vera, odnosno islam je takva da spaja ljude".

strana 1 od 139 idi na stranu