Huk: Rat sa Iranom nije potreban, a na napad odgovaramo silom

Američki izaslanik za Iran Brajan Huk poručio je da SAD ne žele sukob sa Iranom, ali da za svaki slučaj žele da izgrade međunarodnu odbranu u regionu.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.06.2019.

20:35

Huk: Rat sa Iranom nije potreban, a na napad odgovaramo silom
Foto: Depositphotos/ inBrackets

Huk je za AP rekao da rat sa Iranom "nije neophodan", da SAD ne traže nikakav sukob u regionu, ali da će, ako budu napadnute, "odgovoriti vojnom silom".

On je naglasio da SAD pokušavaju da pridobiju podršku za međunarodne pomorske snage u Persijskom zalivu, pre svega da bi zaštitile naftne tankere.

Američki izaslanik je procenio da je Iran bar još godinu daleko od izgradnje nuklearnog oružja, a nije želeo da komentariše da li je Iran nadmašio ograničenje od 300 kilograma zaliha nisko obogaćenog uranijuma, što je Teheran zapretio da će učiniti do danas.

Huk, koji u Parizu treba da se sastane s diplomatama zemalja EU potipisnicama nuklearnog sporazum sa Iranom koje žele da ga održe na snazi, apelovao je na evropske saveznike SAD da toj zemlji uvedu još sankcija, navodi AP.

Sporazumom koji su 2015. godine potpisale sa Iranom šest velikih sila, SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka, Teheran se obavezao da ograniči aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a zauzvrat mu je obećano ukidanje međunarodnih sankcija.

SAD su jednostrane izašle iz tog sporazuma i uvele dodatne sankcije Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: