BiH: Milojica osuđen na osam godina zatvora

Sud BiH osudio je Boru Milojicu na osam godina zatvora za zločin protiv čovečnosti na području Prijedora, dok je Želislav Rivić oslobođen optužbi.

Izvor: Beta
Podeli

Milojica je kao pripadnik 6. ljubijskog bataljona Vojske Republike Srpske (VRS) proglašen krivim po dve tačke optužnice za ubistvo bošnjačkih civila u julu 1992. godine u Hambarinama, prenosi BIRN BiH.

Sudsko veće je "poklonilo veru" svedocima koji su opisali kako je Milojica ubio Sameda Velibašića na punktu, kao i Ramu Čelića koji je sa porodicom sedeo ispred kuće.

Milojica i Rivić oslobođeni su po četiri tačke optužnice, da su kao pripadnici Ljubijskog bataljona počinili ubistva civila romske, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u julu 1992.

Milojica je oslobođen optužbe da je sa preminulim Perom Djurićem ubio devet romskih civila, koji su bili dovedeni da kopaju grobnicu za bošnjačke civile.

Suđa Davorin Jukić je rekao da je o tom događaju svedočio samo svedok S-3, ali Veće nije "poklonilo veru" njegovom iskazu kao potpuno uverljivom i logičnom.

Napomenuo je da je Milojica u svom svedočenju označio tog svedoka kao učesnika u ubistvima.

Milojica je oslobođen i optužbe za ubistvo Mehmeda Mulalića, jer nije bilo očevidaca koji bi to potvrdili.

Jukić je rekao da su svedoci videli da Milojica odlazi u šumu sa Mulalićem koji je čuvao ovce i da se vraća sa stokom, ali da niko nije video ubistvo.

Veće je zaključilo da tužilaštvo nije izvelo dokaze o statusu žrtava i njihovom identitetu pa su Milojica i Rivić oslobođeni optužbi za ubistvo pet civila na punktu u Hambarinama.

Milojica je iz istog razloga oslobođen za ubistvo još jednog civila na punktu, preno je BIRN BiH.

Oni su oslobođeni optužbi i za ubistvo hrvatskog civila Dragana Begića, jer su svedoci izneli samo posredna saznanja.

Na ovu presudu dozvoljena je žalba.

strana 1 od 5 idi na stranu