Tunis dve nedelje blokira iskrcavanje migranata

Migranti spaseni u Sredozemlju i dalje se nalaze na jugu Tunisa pošto vlasti Tunisa odbijaju da ih prime.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/RICARDO GARCIA
Ilustracija: EPA-EFE/RICARDO GARCIA

Egipatski remorker Maridiv 601, koji opslužuje naftne platforme izmedju Tunisa i Italije, ukotvljen je od 31. maja kod Zarzisa posle spasavanja migranata.

Brodovlasnik nastavlja da snabdeva migrante vodom i hranom, saopštila je danas Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Organizacija je navela da je deset migranata izrazilo spremnost da se dobrovoljno vrate u svoje zemlje, odnosno devet Egipćana i jedan Marokanac.

Agencija je navela da se na brodu nalaze 64 miganta iz Bangladeša, devet Egipćana, po jedan Marokanac i Sudanac, a da su medju njima najmanje 32 maloletnika bez pratnje i ponudila da pomogne Tunisu u prihvatu migranata koji su krenuli iz Libije ka Evropi.

Ambasador Bangladeša danas treba da dodje u Zarzis.

"Tražimo da se pokrenu mehanizmi preuzmanja migranata spasenih u moru da bi se izbeglo ponavljanje ovog tipa blokade", rekla je za Frans pres Lorena Lando, zvaničnica IOM-a u Tunisu.

Zvaničnici Tunisa nisu želeli da odgovaraju na pitanja Frans presa.

Prema nevladinim organizacijama, vlasti ne žele da dozvole novim migrantima iskrcavanje pre nego što oni prihvate da budu vraćeni u svoje zemlje porekla.

Od početka godine više stotina migranata stiglo je na jug Tunisa kopnenim ili morskim putem.

Od januara do kraja maja 2019. godine vlasti su sprečile oko 965 pokušaja ilegalne emigracije, i 428 migranata je presretnuto, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Išem Furati u parlamentu.

Tokom 2018. godine, 11.400 migranata sprečeno je da ilegalno predje Sredozemlje i 2.732 pokušaja emigracije osujećena su kod obala Tunisa, rekao je Furati. Prilikom operacija presretanja, vlasti su uhapsile 1.399 osoba umešanih u organizaciju ovih opasnih putovanja, rekao je on.

strana 1 od 462 idi na stranu