Pompeo: Kina krši ljudska prava

Šef američke diplomatije Majk Pompeo ocenio je da su sve manje nade o otvaranju Kine 30 godina od represije nad studentima na Trgu Tjenanmen 1989. godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.06.2019.

21:45

Pompeo: Kina krši ljudska prava
Foto: EPA-EFE/PAVEL GOLOVKIN

"U decenijama koje su usledile (posle represije), SAD su se nadale da će integracija Kine u međunarodnu zajednicu dovesti do otvorenijeg i tolerantnijeg društva. Te nade su ostavljene na stranu. Jednopartijska kineska država ne toleriše neslaganja i krši ljudska prava svaki put kada je to u njenom interesu", naveo je Pompeo u saopštenju.

U Hongkongu će sutra biti održan komemorativni skup povodom 30 godina od represije nad studentima na Trgu Tjenanmen u Pekingu 1989. godine

Kineske vlasti su 4. juna 1989. tenkovima ugušile studentske demonstracije na pekinškom trgu Tjenanmen na kojima je tražena demokratizacija zemlje.

Prema zvaničnim podacima poginulo je 300 ljudi, a 7.000 je povređeno, ali je prema izveštajima većine svetskih medija poginulo više hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: