Suhoj koji se zapalio imao potpuno normalno prinudno sletanje

Avion suhoj superdžet 100 kompanije Aeroflot koji se zapalio na aerodromu Šeremetjevo, i u kom je poginula 41 osoba, sleteo je potpuno normalno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.05.2019.

20:14

Suhoj koji se zapalio imao potpuno normalno prinudno sletanje
Foto: Tanjug/AP

"Avion se normalnom brzinom približavao mestu sletanja, iako u režimu vanrednog stanja. Brzina aviona je bila 274 km/h, što je za taj model potpuno normalna brzina sletanja", rekao je neimenovan izvor.

Kako navodi Tas, za odluku o prinudnom sletanju postojali su ozbiljni razlozi, među kojima se navode potpuni pad sistema, oslabljena mogućnost kontrole letelice ili potpuno odsustvo komunikacije.

Putnički avon suhoj superdžet 100 kompanije Aeroflot sa 78 putnika i članova posade leteo je od Moskve ka Murmansku, ali se zbog tehničkih problema posle 28 minuta leta zapalio u pokušaju prinudnog sletanja na Šeremetjevo.

U nesreći je poginula 41 osoba, a istražitelji ispituju više mogućih uzroka nesreće, koji uključuju nedovoljnu obučenost pilota, tehničke probleme i nepovoljne vremenske uslove, izjavila je danas novinarima portparolka Ruskog istražnog odbora Svetlana Petrenko.

Navodi se da postoji velika mogućnost da je grom udario u avion, nakon čega je automatika u letelici prestala da funkcioniše.

Po sletanju, prema preliminarnim podacima, avion je dvaput udario u pistu i potom se zapalio.

S druge strane, izvor iz avio-industrije navodi da udar groma u avion nije kritična situacija, te da pilot u takvoj situaciji uvek može da pređe na ručno upravljanje letelicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: