NVO u Beogradu obeležile "20 godina od zločina nad albanskim civilima"

Predstavnici NVO obeležili su u Beogradu 20 godina od zločina počinjenih nad albanskim civilima tokom 1999. na KiM

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2019.

21:27

NVO u Beogradu obeležile

Uličnim performansom i šetnjom gradskim ulicama, Inicijativa mladih za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo i Žene u crnom odali su počast albanskim civilima, čija su tela, kako navode, skrivana u beogradskom naselju Batajnica.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava izjavio je da u Srbiji poslednjih 20 godina postoji narativ kojim se prećutkuju masovne grobnice u Batajnici, Petrovom Selu, jezeru Perućac i Rudnici, navodeći da su sa više od 10 lokacija te žrtve transportovane, a da 744 posmrtna ostatka govore o tom zlu.

U saopštenju dostavljenom medijima Inicijativa mladih navodi da su od 2001. do danas na teritoriji Srbije na četiri lokacije otkrivene masovne grobnice sa 941 telom Albanaca ubijenih na Kosovu 1999. godine i da je reč uglavnom o civilima.

U batajničkim masovnim grobnicama otkrivena su, kažu, tela albanskih žrtava stradalih na Kosovu od 24. marta do 22. maja 1999, a prema podacima UNMIK-ove Kancelarije za nestala lica i sudsku medicinu u beogradskom naselju Batajnica su otkrivena 744 posmrtna ostatka kosovskih Albanaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: