"Ne može Priština da blokira Srbiju na evropskom putu"

Beograd -- Мinistarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da ne vidi razlog za usporavanje procesa integracija Srbije zbog poteza Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/
Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

Joksimovićeva je za Večernje novosti istakla da je jedini način da Evropska unija sačuva integralnu nepovredivost i nedeljivost pregovaračkog procesa sa Srbijom evakuisanje praćenja Briselskog sprazuma iz pregovaračke platforme za Poglavlje 35.

Ona je istakla da je Poglavlje 35 trebalo da posluži praćenju postignutih dogovora sa Prištinom, iako je višestruko dokazano da ih Srbija poštuje.

"Dogovori postoje ili ne postoje, oni nisu roba za kantar i cenkanje", rekla je Joksimovićeva. Ministarka je, govoreći o nizu poteza Prištine koji su blokirali dijalog sa Beogradom, rekla da je Priština konačno uvođenjem tarifa zaustavila dijalog, a usvajanjem platforme saopštila da za njih Briselski sporazum ne postoji.

"Zato više nije izvodljivo da jedino i samo Beograd nastoji da ga održi posvećenom rešenošću za saradnju, a da EU i drugi međunarodni akteri ne uspevaju da izvuku kola dijaloga koja su se zaglibuila u konfrontacijskom mulju Prištine", poručila je Joksimovićeva.

Ona je istakla da EU, kao potpisnik Briselskog sporazuma, može da napravi temeljni pregled postignutog, pa će se pokazati da Beograd nema neizvršenih obaveza.

"Dosledno pravilima pregovora, koja uključuju i to da ne može Priština blokirati Srbiju na njenom evropskom putu, ne vidim nikakvo validno opravdanje za eventualno usporavanje procesa Srbije zbog unilateralnih poteza Prištine, koji obesmišljavaju i čitav rad EU na dijalogu", rekla je Joksimovićeva.

Na pitanje kakva je perspektiva članstva 2025. godine, Joksimović odgovara da je, bez obzira na zahtevan tehnički posao koji mora da se obavi u okviru pregovora, pristupanje EU u prvom redu politički proces koji u najvećoj meri zavisi od stavova, ali i percepcija članica.

"Mi ne posmatramo EU kao obećanje, već kao otvorenu mogućnost i nastavićemo da sprovodimo reforme", rekla je Joksimovićeva.

Kaže i da Srbija očekuje sledeću međuvladinu konferenciju i otvaranje novih poglavlja do kraja juna, nakon završetka evropskih izbora i objavljivanja godišnjeg izveštaja o napretku Srbije. Podseća da je pet poglavlja tehnički spremno za otvaranje i da je realno da neka od njih budu otvorena.

strana 1 od 121 idi na stranu