"Nedopustivo korišćenje snimka napada u političke svrhe"

Ministar spoljnih poslova Novog Zelanda, Vinston Peters osudio je korišćenje snimka napada na političkim mitinzima predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: B92

Utorak, 19.03.2019.

15:52

Foto: EPA-EFE/LUKAS COCH

Reč je video snimku koji je naslovljen sa "Terorista koji je neprijatelj islama i turskog naroda".

Erdogan, koga krajem marta očekuju izbori, je na više političkih skupova pustio delimično zamagljen video terorističkog napada u dve džamije na Novom Zelandu.

Peters je osudio prikazivanje snimka ubistava u dve džamije u gradu Krajstčerč i njihovo korišćenje u propagandne svrhe navodeći da on loše prikazuje njegovu zemlju, i ugrožava bezbednost državljana Novog Zelanda u inostranstvu.

Erdogan predstavlja sebe kao branioca svih muslimana sveta, i godinama se bori protiv "islamofobije" na zapadu, preneo je Financial times.

U ponedeljak je za vreme obeležavanja otomanske pobede nad britanskim snagama na Galipolju 1915-16. godine, Erdogan je istakao vezu između te bitke i napada na Novom Zelandu, i dodao kako i "posle jednog veka, oni i dalje testiraju tursko strpljenje i odlučnost".

"Ovo nije individualan akt, ovo je organizovano", rekao je Erdogan.

Predsednik je naveo da je naoružani napadač zapretio Turskoj i predsedniku lično i da je želeo da istera Turke iz evropskog dela Turske

Brenton Tarant je u svom "manifestu" rekao da Turcima treba da se dozvoli da žive istočno od Bosfora, iscrtao je granicu između Evrope i Azije i naglasio da treba ubiti sve Turke koji žive u evropskim zemljama. Erdogan je pročitao ove delove manifesta na svojim političkim mitinzima, koji su emitovani na televiziji, i tom prilikom je rekao kako su prava meta napada bili turski narod, zastava i turska država.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: