Tuča u Jevrejskoj opštini Beograd VIDEO

Narušeni odnosi među članovima Jevrejske opštine Beograd (JOB), koja trenutno ima dvostruko rukovodstvo, kulminirali su i prerasli u fizički obračun.

Izvor: Tanjug
Podeli
screenshot
screenshot

Zbog toga je morala da interveniše i policija.

Naime, u holu zgrade opštine, u Ulici kralja Petra na Dorćolu je juče nešto pre podneva došlo do rasprave četvorice ljudi, a onda i tuče između dvojice prisutnih, sudeći po snimku sigurnosnih kamera koji je okačen na "Jutjub", piše današnja "Politika".

Incidentu je prethodio ulazak članova privremene uprave JOB u zgradu opštine.

Iako su za nedelju, 3. mart, zakazani izbori za novog predsednika JOB, privremena uprava odlučila je da preuzme rukovođenje opštinom na ovaj način.

Kako su objasnili za "Politiku", u izborima nisu ni želeli da učestvuju jer smatraju da će biti nefer i neregularni, a ulaskom u kancelarije postupili su u skladu sa odlukama vanredne skupštine od 2. decembra, kada je opozvan sadašnji predsednik Danilo Medić, kao i članovi Opštinskog veća i Nadzornog odbora JOB-a, a izabrana privremena uprava, za čijeg predsednika je izglasan Dubravko Vajić.

Članovi privremene uprave, kako je u razgovoru za "Politiku" objasnio jedan od njih, Brane Popović, juče rano ujutru ušli su u kancelarije JOB-a, a u trenutku kada je davao izjavu za taj list njih dvadesetak bilo je zatvoreno u prostorijama na drugom spratu zgrade.

"Nismo obijali brave, svi imamo ključeve, svi smo članovi Jevrejske opštine Beograd i ušli smo u našu opštinu. Danilo Medić postavio je na ulaz u zgradu privatno obezbeđenje koje nikome ne dozvoljava da uđe i pretpostavljam da ni nama, kada bismo izašli odavde, ne bi bio omogućen ponovni ulazak", rekao je sagovornik tog lista.

Kaže i da su zvali policiju da ukloni privatno obezbeđenje sa ulaza, da je policija dolazila dva puta i da su, prilikom poslednjeg poziva, rekli da više neće dolaziti.

Navodi da je dan posle održane vanredne skupštine odluka o smeni sadašnjeg rukovodstva i izboru privremene uprave prosleđena Savezu jevrejskih opština Srbije, koji je tu dokumentaciju predao Ministarstvu pravde, kako bi u Registar crkava i verskih zajednica bila upisana nova uprava JOB-a.

To se, međutim, do danas nije desilo, piše "Politika".

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je pre nekoliko dana da će odluka u vezi sa JOB biti doneta vrlo brzo, ali kada ministarstvo bude imalo dokumentaciju od druge strane i kada budu imali sve elemente na osnovu kojih mogu da donesu odluku.

Tokom jučerašnjeg dana, Veće JOB obavestilo je svoje članove da je došlo do upada u prostorije JOB-a, kao i da su Veće i Nadzorni odbor u stalnom zasedanju "do razrešenja nelegalno nastale situacije".

List "Politika" navodi da je duga lista svega što zavađeni članovi jevrejske zajednice zameraju jedni drugima, a jedan od najvećih kamena spoticanja su, kako piše taj list, sredstva koja jevrejska zajednica dobija po Zakonu o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

I jedni i drugi međusobno se optužuju za netransparentno trošenje novca koji Savez jevrejskih opština Srbije i jevrejske opštine dobijaju iz državnog budžeta po ovom zakonu, a reč je o 950.000 evra godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu