Da li je evropski put srpska fatamorgana? VIDEO

Grubješić: Put Srbije ka EU nije uzaludan, zbog nas samih, ali ipak ono što se dešava u EU utiče i na Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2019.

11:31

Da li je evropski put srpska fatamorgana? VIDEO
Ilustracija: Thinkstock

Pitanje ka čemu zapravo ide Srbija iznova su aktuelizovana nakon jučerašnje posete francuske ministarke za evropske poslove koja je izjavila da su, zbog stanja u EU, integracije u Uniju nemoguće. Suzana Grubješić, generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji kaže za TV Prvu da izjavu francuske ministarke ne treba posmatrati kao da je evropska perspektiva Srbije izgubljena.

"Francuska ministarka za Evropu je ovde prethodnica jer bi trebalo u julu, kako su nam rekli da dođe francuski predsednik Makron i kao lojalni član francuske vlade ona ponavlja stavove koji su već nekoliko puta ponovljeni", kazala je Grubješićeva.

"Da budem politički najkorektnija, ovo je najizazovnija godina pred EU. Za skoro mesec dana trebalo bi da se desi Bregzit, ali se još uvek ne zna da li će do toga zaista doći ili će se odložiti...Potom slede evropski izbori. Prvi put su, otkad se održavaju 1979. interesantni, neizvesniji nego inače. Za mnoge zemlje bili su drugorazredni i trećerazredni, a ove godine su prvorazredni", ističe ona.

Na pitanje da li je uzaludan rad Srbije na njenom putu integracija, Grubješićeva kaže da ništa nije uzaludno. "Mi bi trebalo, da budem otvorena, trebalo da radimo zbog nas jer nam je cilj da Srbija postane evropeizovana i moderna, uređena država s evropskim pravima i vrednosti", zaključila je ona i napomenula da ipak, sve što se dešava u Uniji, utiče i na Srbiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: