Prvi dan u državi sa novim imenom, a šta kažu Grci? VIDEO

Iako je prošlogodišnji referendum propao, a pošto im je u međuvremenu objašnjeno da je bio neobavezan,Makedonci su osvanuli u državi sa novim imenom.

Izvor: B92, Tanjug, O2
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku makedonskog Sobranja o usvajanju ustavnih amandmana neophodnih za ratifikaciju Prespanskog sporazuma sa Grčkom.

"Makedonski lideri demonstrirali su viziju, hrabrost i istrajnost u nastojanju da pronadju rešenje za spor oko imena koje će omogućiti Makedoniji da s pravom zauzme svoje mesto u NATO i EU kao Republika Severna Makedonija", kaže se u saopštenju Stejt departmenta.

SAD vide to kao istorijsku šansu za unapredjenje stabilnosti, bezbednosti i prosperiteta širom regiona, ukazao je Pompeo.

A Srbija sada ima južnog suseda sa severnjačkim imenom - Republika Severna Makedonija.

Sobranje u Skoplju je dvotrećinskom većinom podržalo Ustavne izmene, koje omogućavaju potvrdu Prespanskog sporazuma. Iz Brisela, istog trena, srdačne čestitke uz poruku da je evropska budućnost na dohvat ruke. A šta kažu Grci?

"Uspeli smo. Konačna potvrda našeg identiteta i jezika. Imamo pravedno rešenje. Sadašnji Ustav i zakoni su poboljšani zahvaljujući vašem konstruktivnom stavu kojim ponovo konsolidujete makedonski identitet", izjavio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Oni koji su protiv odluke danima su se okupljali ispred Sobranja, nadajući se da Zaev neće uspeti da namakne potrebnu većinu.

"Makedonija će pobediti, budite uvereni u to. Nećemo ovo dozvoliti. Makedonija Makedoncima", čulo se na protestima

Sednici nisu prisustvovali poslanici opozicione VMRO DPMNE, a odluku su nazvali izdajom. A neki donedavni poslanici VMRO-a uparvo su pomogli da se obezbede potrebni glasovi.

"Zahtevamo raspuštanje parlamenta i sazivanje vanrednih parlamentarnih izbora, zajedno sa predsedničkim u skladu sa zakonskim propisima. Narod će se izjasniti kakvu Makedoniju želi, Severnu Makedoniju koja je ponižena ili Makedoniju ponosnu, naprednu i poštovanu", kazao je predsednik opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski.

Dok Aleksis Cipras upućuje čestitke Zaevu, među Grcima nezadovoljstvo.

"Očekivao sam ovakvu odluku od Skoplja, ali ne i od grčkih političara. Za mene neprihvatljivo", "Ne želimo da ovo naši političari podrže. Međutim, to je volja političara, a ovo želja građana, a to nije isto", poručili su Grci.

Čestitke premijeru Makedonije stigle su i od Mogerinijeve, Stoltenberga i većine evropskih lidera, a sam Zaev Makedoncima je čestitao na Fejsbuku.

"Čestitam građanima i poslanicima što su preuzeli odgovornost za ustavne izmene koje nam omogućavaju da otvorimo vrata NATO-a i EU za našu zemlju. Hvala generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltnebergu za čestitke svim građanima zbog ovog istorijskog uspeha i novih perspektiva koje se otvaraju", napisao je Zaev..

Okončanje višedecenijskog spora sa Grčkom trebalo bi značajno da skrati put Makedonaca ka EU i NATO-u.

Pročitajte još:

"Odluka Sobranja potvrda teze o 'velikoj Albaniji'"

"Ne plašimo se izbora"

Bivši ministar spoljnih poslova Grčke i bivši predsednik grčke stranke PASOK Evangelos Venizelos rekao je da grčki premijer ima neophodnu većinu u parlamentu za ratifikaciju Sporazuma iz Prespe i za izglasavanje poverenja vladi, prenosi a1on.mk.

Mislim da je gospodin Cipras bio veoma jasan u njegovom poslednjem intervjuu, a to ukazuje da je regulisao, odnosno privukao poslanike iz stranke Nezavisni Grci, kao i poslanike iz drugih manjih stranaka koji nemaju tradiciju i vrednosti, i tako obezbedio većinu za ratifikaciju sporazuma i izglasanja poverenje vladi”, istakao je Venizelos.

Venizelos tvrdi da Ciprasa “ne zanimaju pravi demokratski legitimitet i pravi odnos sa društvom, već samo kako da ostane na vlasti”, što je, kako on ocenjuje, “teret perspektivama za oporavak zemlje”.

Protiv Sporazuma iz Prespe “Komitet za borbu za Makedonuju” sledeće nedelje (20. januara) zakazao je protest na atinskom trgu Sintagma.

Kako se ističe iz “Komiteta za borbu za Makedoniju”, oni neće odstupiti ni jedno slovo od svetog imena Makedonija.

“Grčka vlada kaže da su Grci ubeđeni u benefite koje su dobili ovim sporazumom. Da im dokažemo da greše. Upućujemo opšti poziv svim Grcima da dođu na još jedan veliki skup u poslednjem trenutku kako bi se zaustavila predaja Makedonije, u nedelju (20. januara). To je jedini demokratski način da se odustane od glasanja u parlamentu. Ali ako odluče da to učine, ponovo ćemo biti tamo”, piše u saopštenju “Komiteta za borbu za Makedoniju”.

strana 1 od 155 idi na stranu